ИНТЕРВЮ

Кирил Асенов: В най-големите ски курорти в света гледат овце, за да имат качествени писти

Г-н Асенов, как ще коментирате обвинението на общинския съветник Салих Аршински, че чрез „Перелик“ източвате бюджета на община Смолян?

Човек трябва да се подготви преди да каже нещо. Той е заблуден най-малкото и то, според мен, от екипа на кмета. „Перелик инфраструктурна компания“ е ощетила общинския бюджет?!? Аз съм готов срещу всеки лев, който намерят като ощетяване, да им дадем по 1 000 лв. компенсации. Заставам си зад думите! И вие като журналист поискайте да ви покажат един документ, от който да става ясно, че общината е загубила и един лев. Като говорим за загуба обаче е хубаво да се обърне внимание на следния момент: Ние бяхме избрани за стратегически инвеститор в един конкурс, организиран от Общината, която дали се управлява от пембени или оранжеви, за нас няма никакво значение. Когато направихме пресконференция, на която Вие сте присъствали, и сигурно можете да си спомните, показахме, че имаме всички терени, на които можем да направим първите 8 съоръжения и съответните писти. Сигурно помните, че г-жа Янкова каза, че за нея ние не сме инвеститор, докато не мине конкурса за стратегически инвеститор. И тя свика обществен съвет с мастити юристи и общественици, с участието на покойния Петър Петров, акад. Антон Дончев и всякакви хора, включително редактори на големи медии, които трябваше да изберат кой е най-добрият инвеститор. Наложи се ние да се явяваме на конкурс на общо основание с някакви хора, които нямат и един квадратен метър собственост от проекта и две страници разработка. И ние трябваше с тези хора да бъдем конкуренти в някакъв безумен конкурс. Защо Общината го направи – попитате, в най-добрия вариант г-жа Янкова! Но това е неоспорим факт. Ние сме избрани за такъв стратегически инвеститор, доказали сме възможности и сме ги поддържали в продължение на много години с банкови гаранции, със сертификат за I-ви клас инвеститор и т. н.

Тогава Община Смолян нямаше нито един кв. м. собственост в зоната на проекта. Ние й дадохме нашата разработка, за да знае къде да поиска терени от държавата, които замени с общински. И на които, щом ги придобие, им се повишава цената. Тогава по експертна оценка с тези терени акциите на общината нараснаха до 40 млн. лв. Вие също така знаете, че когато г-н Мелемов беше депутат, и беше член на парламентарната комисия по земеделие и гори, съм водил много разговори с него. И в които го информирах, че ако се стигне до такава забрана, това ще нанесе вреда на проекта и съответно ще намали стойността на акциите на общината. Лично съм гледал по телевизията репортаж на БНТ, от който се вижда как г-н Мелемов е в залата и гласува. Там не се вижда кой как гласува, но после от таблото става ясно, че всички депутати от ГЕРБ са подкрепили единодушно закона (чл. 18, т. б), който препятства развитието на „Перелик“ в частта разпореждане със собствените гори, които има. Общината бе вкарана под общ знаменател с лица, които са заменили имоти на брега на морето. Естествено е, че след това – като се отмени общият устройствен план, като бе гласуван този закон, акциите да струват по-малко, отколкото са стрували в началото

А как ще коментирате изявлението на кмета Мелемов, че като е влязла в съдружие с Вас, идеята е била да се развива туризъм, а Вие сега искате да правите овчарници?
Като говорим кой ощетява проекта „Перелик“ и как – много е трудно да работиш с партньор, който се опитва през цялото време да работи напук и да създава проблеми. Предоставям ви една разработка на института „Амиде“, и която сме приложили в документацията на „Перелик“, която съм дал и на община Смолян, когато бяхме избирани за стратегически инвеститор. Това е мониторинг между 1972-ра и 2005 година, в който се вижда, че овцата е най-важният партньор за качеството на една писта за ски. Защото овцата по специален начин откъсва стръка трева, по специален начин застъпва с копитата си тревния чим, тя го наторява естествено. Отглеждането на овце е най-екологичният способ за поддържането на пистите на един зимен курорт. Така че гледането на овце е неизбежен факт от развитието на проекта, то е част от целия проект и ако някой от екипа на г-н Мелемов си беше направил труда да прочете тази разработка, аз самия съм го информирал, а той е ветеринарен лекар по образование и би трябвало да разбира за какво говоря.

Много е лошо да разбереш, че човекът, с който си партньор, не вниква в проблематиката на съвместното ви дружество, а делът на общината не е малък. Тук става въпрос за обществен ресурс, който се попилява с лека ръка. На мен не ми е известна нито една инициатива г-н Мелемов да е подел, да е отишъл да се срещне с неговия лидер г-н Борисов и да му обясни как се отразява на Смолян фактът, че този проект не се случва. Според мен в неговия екип има хора, които си дават сметка за това, но не знам доколко неговият инат и антагонизъм са подвластни на интереса на обществото. Или той държи на всяка цена да е на контра на всяко нещо, което правим. Както се и оказа на последната сесия.

Когато се говори за визия, аз не съм забелязал никаква негова стратегия и визия за нищо, камо ли за „Перелик“. Проектът „Перелик“ е обсъждан нееднократно в сесийна зала, тя е приемана там, г-н Мелемов е бил общински съветник, когато това е гласувано. Трябваше да си даде труда да го прочете, за да е информиран. Да заблуждаваш общински съветници и да ги вкарваш в подобни интриги като ги лъжеш, че, видиш ли, се източва общината от такива кухи дружества! Първо „Перелик“ не е кухо дружество. То има много големи активи. Ние не сме спрели да го поддържаме и всички загуби ги покриваме всяка година. Общината не гледа овце, въпреки, че дружеството знаете разполага с малко стадо, което ние поддържаме и развиваме с точно тази цел – да поддържаме терена за бъдещите писти в добра кондиция, да ги наторяваме естествено и екологосъобразно, да развиваме площите, които имаме като високопланински пасища в добро състояние, както ни задължава и законът.

Всяка година „Перелик инфраструктурна компания“ дава финансови справки и счетоводни анализи, в които пише колко пари сме похарчили за поддръжка на тия пасища и т. н. Ако някой си направи труда да обхване цялостно дейността ни през последните години, ще забележи, че ние имаме доста последователна и логична политика в поддръжка на проекта. Ние просто имаме един законодателен проблем, който трябва да бъде отстранен. И който на всичкото отгоре, според нас, не е конституционно съобразен. Защото няма как една община да предостави терени на държавата и тя да ги ползва, както намери за добре, а общината да не може да ползва терените, които е придобила от държавата, за каквото има нужда.

„Ски пистите обикновено се намират в алпийски пасища, където животните пасат по време на част от годината, осигурявайки синергия, при която животните се възползват от пасищата, а пашата от своя страна гарантира устойчивост на снежната покривка през зимата. “ – пише в доклад на 17-та среща на Планинската пасищна мрежа на FAO-CIHEAM.

Позицията на кмета Мелемов бе подкрепена с изказвания не от ГЕРБ, а от Салих Аршински и Костадин Василев. Как си обяснявате това?
Аз намирам изказванията им като резултат от заблуда, а от страна на кмета – като чиста манипулация. Първо, никой не ме е попитал какво искам да правя, никой не се е интересувал, изпращат ми някакви хора на заседанията на бордове, на събрания, които за мен са нонсенс. Те не познават въобще това, което правим, и не разбират, с изключение на г-жа Венера Аръчкова, която е присъствала два пъти и се е интересувала какво смятаме да правим и ние сме я запознавали. Никой друг никога не е попитал какво правим, как го правим и т. н. „Перелик“ не изкарва пари в момента, но точно овцете са първото нещо, от което ще започне да изкарва първите си пари. Ние работим в тази посока и си носим риска. Сумата, която ние отпускаме като кредитиране, знаете тя е необвързана, необезпечена, т. е. ние даваме на дружество, в което общината е наш партньор. Не знам кой смислен човек би отказал такава възможност. Дори утре, ако те решат да си продават акциите, това би довело до по-високата им цена. Едно е да продаваш акции от нещо, което работи и има бъдеще, друго е, ако това нещо не е работещо. Никой не иска Общината да гледа овце. Такъв въпрос никога не е стоял. Нито нашата, нито някоя друга община трябва да гледа овце. Не разбирам обвиненията и Ви моля Вие да си направите вашето разследване, да разберете как точно ние сме ощетили общинната. Напротив, ние казваме, че кметът на община Смолян с личния си глас и с бездействието си изтри активи на общината, които са няколко десетки милиона. Ето я разработката на „Амиде“ – Франция, вижте от коя до коя година е правена, от 1972 до 2005 г. Вижте тук разработка от 2013 година на института в Колорадо! Тук има проучване как един егрек влияе на един хектар пасище, какво е влиянието, колко е устойчиво, всичко. Ако някой има проблем с боравенето на английски съм готов да ви го преведа и да ви го предоставя, срещу глупостите, които се говорят на ангро – дали трябва или не трябва да има овце на Перелик и дали трябва да се занимаваме с животновъдство или не. Искам да ви кажа, че в ски курорта Шладминг, в който България предаде председателството на Европейския съюз – ресторанта, пред който се случи събитието, се казваше „Двете овце“. И това не е случайно, защото в Шладминг има специално стадо от 700 броя специална порода овце, които са месодайни, и които Шладминг развъжда точно по тази причина, за да има най-добрите и най-качествените ски-писти в Австврия.

Скрийншот на разработката за управлението на пасищата – ски писти и животновъдство в Пиринеите в периода 1972 – 2005 г.

От 2011 година до сега общината възползвала ли се е от правото да предлага точки в дневния ред на събранието на „Перелик инфраструктурна компания“?
Никога! Единственото нещо, което г-н кметът е поискал от нас, е да спонсорираме със сумата от над 30 000 евро киното в театъра, което той трябваше да направи следизборно като обещание. От едно неработещо дружество, което не изкарва пари. Той толкова разбира от финанси и икономика, че ме извика и каза „Можеш ли да помогнеш? Трябва, моля ти се!“ И ние от капитала на дружеството платихме вентилация, климатизация и електроинсталация на едно кино. Той дори не прави разлика между работещо и не работещо предприятие. Попитайте го дали е истина, или не! И в същото време попитайте къде е едната стотинка общински средства, която ние сме разходвали!.

Вие ще търсите ли отговорност на Общината за това, че не си изпълнява ангажиментите? Общинския съвет е гласувал Програма за развитие на Община Смолян за периода 2014 – 2020 г., приел е Стратегия за развитие на туризма 2014 – 2020, а в тях СТЦ „Перелик“ е първи приоритет.
Ние го попитахме и той ни отговори, че толкова може. Отговори ни напук. Бяхме при областния управител, когато каза, че той толкова може. Според мен той може много повече. Той ни направи една среща с Цветан Цветанов преди няколко години, за която аз го бях молил много пъти. Накрая отидохме. Той каза: „Ето, обясни!“, аз обясних. Г-н Цветанов благодари, съгласи се с нас, и когато аз попитах може ли с някакво заключение да излезем от срещата, някакви последващи стъпки, той каза, че ще провери. Питал съм нееднократно г-н Мелемов получил ли е някаква информация – не!

Ако Общината реши да излиза от това дружество, това ще представлява ли проблем за проекта „Перелик“?
Не, нека да излязат. Ние нямаме нищо против. Предложили сме всякакви варианти. Дори сме склонни, ако ни възстановят разходите, ние да се съгласим същите терени, с които са влезнали, да им ги върнем. Те не ни трябват, разбирате ли? Ние сме заложник на общината. Две години и половина г-жа Дора Янкова спря нашия проект, за да обяви този конкурс за стратегически инвеститор. Тя твърдеше, че това е прозрачност, че е много важно общината да участва в проекта и ние се съгласихме. Нямаме против, но до днеска полза от участието на общината ние не сме видели.

Казахте, че г-н Мелемов работи напук, как си обяснявате това?
Сигурен съм, че един ден ще излезе причината за това поведение. Същия проблем имаше един курорт Кожуф в Македония. Най-неочаквано през 2003 година един курорт, който работи, нов, хубав, преустанови дейност. Спряха му тока, защото местната подстанция нямала достатъчно мощност. Същата зима държавата спря да почиства пътя до Кожуф. Канавките се напълниха със скали и дървета и се запушиха. Пътят почна да се разрушава. Собствениците на Кожуф решиха да се борят с техни средства и започнаха да чистят пътя с техни машини от скалите. Повдигнаха им смешно обвинение за незаконно обогатяване с инертни материали. Македония не е много по-далече от България като развитие, тя е на същия хал. Оказало се, че минно предприятие е добило концесия за добив на злато на мястото, където се намира Кожуф – два огромни рудника по открит способ. Местното население въстана, обявиха референдум и в един момент се оказа, че цялата работа е била – едни политици са пречили на един курорт, защото имало други интереси. Някой по някакъв начин ги е мотивирал.

За „Перелик“ какъв е скритият интерес не мога да гадая. Дочувал съм най-различни слухове, но те не са подкрепени с факти. Но аз съм сигурен, че ние много скоро ще станем нормална държава. Като дойде времето ние ще споделим данните, които имаме, със съответните органи. Но когато сме сигурни, че те ще ни съдействат. Защото в момента – виждате, ние сигнализираме за всякакви неща и нищо не се случва. Така че събитията предстоят. А заключенията нека си ги направят вашите читатели. Те да преценят този човек добър градоначалник ли е, върши ли си работата, деен ли е, има ли визия за Смолян, или не.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close