НОВИНИ

Кирил Асенов: „Перелик“ ще даде истинските криле на Смолян

Инвеститорът се съгласи с Тома Белев, че трябва да има нова екологична оценка на проекта

„Докато един мускул в мен мърда, аз няма да се откажа да правя всичко по силите си, морала си и закона, за да реализирам проекта „Перелик“. На 51 години съм и няма да се откажа да искам благото за Смолян. За съжаление машиностроенето започва да буксува в региона, главно заради липса на подготвени кадри от образователната система. Туристическата индустрия е единственото спасение за региона.“

Участници в срещата

Това каза бизнесменът Кирил Асенов – инвеститор на Спортно-туристически център „Перелик“ на открита дискусия с граждани и журналисти в залата на Планетариума в Смолян в понеделник. Срещата се проведе под мотото „Вие питате – Кирил Асенов отговаря“ и бе провокирана от въпроси в публичното пространство.

Инвеститорът бе подложен на поредица от атаки от кмета на Смолян Николай Мелемов и кръга около него след като основаната от него местна коалиция КРОС в началото на 2017 г. премина в опозиция в Общинския съвет.

„Представихме меморандум, в който заложихме част от нашите предизборни обещания като оптимизиране на общинската администрация в частта „Местни дейности“ до 30%, актуализиране на транспортната схема на община Смолян, изготвяне и приемане на нов общ устройствен план на общината, анализ и преразглеждане на договора с „Титан“, обясни тогава Асенов. В меморандума беше поставен и срок от 6 месеца за постигане на тези цели.

Проверката на строителството на Перелик

През последните месеци нападките към Асенов се засилиха, а приближени на Мелемов започнаха кампания по неговото дискредитиране и демонизиране с публикации на тролове в социалните мрежи и анонимни листовки в града.

На една от тях до негова снимка и строежа на зала бе изписан текстът: „Кирил Асенов – човекът, който ликвидира Смолян финансово, политически, а вече и екологично.“ Това ме представя в светлина, която ще опитам по някакъв човешки начин да докажа, че не е вярна, каза в началото на срещата той пред около 70 души, дошли на дискусията.

Тя бе предавана на живо на страницата на „Отзвук“ във Фейсбук и по този начин достигна до над 8 000 души. По идея на администратора на Фейсбук-групата „Да спасим нашия град Смолян“ Марио Куцев, представихме на Кирил Асенов и въпроси, зададени в социалната мрежа и преди срещата, и по време на живото предаване.

За жалост, два мандата местната власт се държи като враг на проекта, смята бизнесменът

„Перелик не е неекологичен и икономически неадекватен проект. Той ще даде истинските криле на града. За жалост за два мандата властта на общината се държи като враг на проекта. Кажете ми къде е логиката? Ние сме партньори с Общината в това дружество, а собствените ни партньори ни блокират за изпълнението и на техния интерес. Респективно, блокират хиляди работни места, оцеляването и разцъфването на региона.“ – заяви инвеститорът.

Георги Узунов – един от първите скиори, подкрепи усилията на Кирил Асенов за реализиране на проекта „Перелик“

Всичко, което съм правил, е следвало закона – точка по точка, каза още Асенов. „Използвани са практики да се манипулира обществото с твърдения, които са лъжовни и меко казано заблуждават. Явно Общината се притеснява дали ще участвам в местните избори или не с партньорите ми, с които създадохме местната коалиция КРОС, вече „Новото време“. Проектът „Перелик“ е надпартиен, защото много голяма част от групата на ГЕРБ подкрепя проекта и иска да се реализира, дори председателят на Общинския съвет никога не е криел, че иска да се реализира този проект.“ – каза Асенов.

„Всеки здравомислещ човек вижда икономическите ползи. Само не кметът и кръгът, който е изградил около себе си“,  добави предприемачът.

На въпроса, който често се повдига от общинския съветник и лидер на ДПС Салих Аршински, че чрез дружеството „Перелик инфраструктурна компания“ АД, в която Община Смолян има 35%, а Асенов – 65%, се източва бюджетът на Общината, Асенов отговори:

„Ако някой види и 2 лева, взети от Община Смолян във връзка с издръжката на дружеството, аз съм склонен да платя сумата по сто или хиляда или десет хиляди, ако пожелаете. Община Смолян никога не е губила и една стотинка за „Перелик“, независимо че държат в съсобственост една трета от дружеството. Опитва се да се внуши на обществото, че сме като случая с „Рожен експрес“. Всички помнят преди 15 години как г-жа Янкова сложи всички парцеларни планове и каза, че докато Общината не стане акционер, проектът няма да тръгне. Съобразих се. Проектът все още не е тръгнал. Тогава партньорите ми ме посъветваха, че следва да осъществим партньорство с тогавашния кмет г-жа Янкова и с Общината, въпреки че нямаше нужда. Платихме всички разноски на Общината. За мен беше нелепо да се явя като собственик на проекта и на земите около проекта на конкурс с хора, които се появиха отнякъде.“

„Колкото и средства да бъдат похарчени, за да реализираме „Перелик“, съотношението на общината ще остане същото, поясни бизнесменът. Нееднократно сме предлагали да изкупим техния дял и това е доказуемо, но е много удобно да се лъже, че сме воденичен камък за Общината. Лъжат ви. „Перелик“ е може би най-доброто, което може да се случи на общината. Перелик е шансът на град Смолян, защото е проектиран и така, че да привлича по-състоятелни туристи.“ – заяви Асенов.

Собственикът на таксиметрова фирма Тодор Чуртов бе единственият, дошъл на срещата, който се противопостави на проекта „Перелик“. Няма кой да ви подкрепи, обърна се той към Асенов. И значи ли, ако този проект се осъществи, ще бъде сложена пропусквателна бариера към „Перелик“, попита още Чуртов. „Перелик“ не е елитарен проект, който местните хора да гледат като сладко през буркан, „Перелик“ има за цел да създаде такава местна икономика, че това да съживи нашия град, отговори му Асенов.

По повод обвиненията, че изсича апортираните в „Перелик“ общински гори, Асенов предостави справка за дърводобива от Перелик през последните 3 години, от които стана ясно, че годишно добивът е около 600 кубика.

Асенов коментира и анонимните листовки, разпространени преди месец, в които бе написано, че Асенов е „неудачник“, опасен „за себе си и обществото и най-вече за община Смолян“:

„Твърди се, че съм отговорен за запор на отпускане на 9.6 милиона лева за отоплителни уреди на 4000 семейства. Нищо подобно. Но и нещо повече: ако това твърдение не беше трагично, щеше да бъде комично. Аз не знам как мога да спра усвояване на средства от кмета Мелемов. Хората, с които се обединихме преди години в сдружение КРОС, сега „Новото време“, са видели вероятно, че кметството не предоставя достатъчно прозрачност. Не се вижда къде ще отидат тези средства, колко е реалната цена на единица отоплително средство (климатик или котле) и кой е снабдителят. На мен лично ми изглежда крайно подозрително къде ще отидат толкова много средства и защо не се предоставя отчет. Тези листовки, според мен са писани от Общината, защото ясно се посочва, че сме били „опасни“ за нея.“ – заяви той.

Марчо Шарков

Най-много въпроси зададе Марчо Шарков, председател на сдружение „Чурика“, в което влизат жители на Солища, Гела и Стойките. „Какво следва оттук нататък?, „Как ще водоснабдявате Вашите обекти? Къде ще вървят обратните води?“ Какво ще се случи с параклиса „Св. Кирик и Юлита? „Към момента сме реализирали едно инвестиционно намерение – гараж за селскостопанска техника. Съоръжението разполага с една тоалетна по норматив – възнамеряваме да поставим под земята голяма цистерна, към която да караме вода с водоноски, след което да извозваме отходната вода всяка пролет с друга цистерна. Конкретно за параклиса. Събрахме се на работна среща с кмета на Широка лъка и с командира на поделението, за да поискаме промяна на предназначението на терена под параклиса, тъй като исках да даря параклиса в реконструиран вид, отговарящ на канона. За последващ етап има ангажиран архитект, като сме решили да дарим терена и да отпуснем и средства да се оправи параклиса, ако ми бъде позволено от общината и от гражданите.“ – отговори му Асенов.

Всички хотели по проекта трябва да бъдат в зоната на града, заяви инвеститорът на спортно-туристическия център

Асенов разсея и опасенията от презастрояване на „Перелик“. „Всички хотели по проекта трябва да бъдат в зоната на град Смолян. Не само заради добавената стойност за града. Изключително трудно би било осъществяването на един подобен проект, първо, заради „Натура 2000“, и второ, заради логистиката. Абсолютно естествено и наложително е това да се случи в града. Имаме същите дадености като Банско, но можете да видите къде е Банско сега, и къде е Смолян. В Банско живеят в пъти по-добре. С това слагам край на въпроса има ли смисъл от зимен курорт, има ли смисъл от зимен туризъм, трябва ли, може ли. Всичко може, стига да има градска управа и държава, които да искат да развиват икономика, а не да се съсипва. В момента в Австрия има 33 000 км ски писти, при нас са 200 км. В Пампорово има масово опашки, в Банско има, в Боровец има, и на „Перелик“ също може би ще има, защото има световен глад за този вид туризъм, а България има дадености навсякъде.“ – заяви инвеститорът на СТЦ „Перелик“.

С коментари във Фейсбук се включи и Тома Белев, известен природозащитник, който написа, че за да се коментира ски проект в района на Перелик, е нужна нова екологична оценка, независимо дали се коментира стар, или изцяло нов проект. Асенов се съгласи с него. Срещата продължи около 3 часа, а дискусията за или против „Перелик“ се разгоря отново в социалните мрежи под видеото от срещата.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close