НОВИНИ

Кирил Асенов: Не преча на общината да има приходи, преча тя да бъде ограбвана

В петък бизнесменът и лидер на КРОС Кирил Асенов подаде оставка като общински съветник в ОбС Смолян. След като внесе заявлението си в Общинската избирателна комисия (ОИК) чрез председателя на ОбС Димитър Кръстанов той свика пресконференция, за да обясни мотивите си. Решението ми за предсрочно напускане на ОбС е лично, но е мотивирано от приетите разпоредби в Закона за местно самоуправление и администрация (ЗМСА), обнародвани през януари т. г., пише в оставката си Асенов. Според тях не може да бъде общински съветник лице, което има договор с общината. Асенов е акционер в СТЦ „Перелик“ АД, което има договор с Община Смолян за реализацията на Спортно-туристическия център „Перелик“, подписан през 2007 г. В момента проектът е блокиран с промени в Закона за горите, които не допускат промяна на предназначението на гори, които са били обект на заменки. Публикуваме във формата на интервю казаното от Кирил Асенов на пресконференцията на 23 февруари с незначителна редакция и съкращения.

Г-н Асенов, не обмислихте ли възможността да прехвърлите акциите си в СТЦ „Перелик” вместо да подавате оставка като общински съветник?
Защо трябва да се опитвам да се представя в светлина, в която не съм. Всички знаят, че съм акционер в това дружество. Не искам да се правя на инвеститор, който се крие зад нещо. Моята кауза е достатъчно прозрачна, споделят я и други хора. Аз съм акционер в „Перелик“ и вярвам, че този проект е единственото развитие на този град. Това, че определени политически сили, които управляват града, се правят, че проектът не съществува, игнорират го като потенциал за развитие, не го споделят, не го поддържат – не го прави, че не съществува. Продължавам да твърдя, че това е единственото икономическо събитие, което може да извади Смолян от летаргията, да го съживи и да го превърне в едно по-добро място за живеене, което младите хора да не напускат.

Не можахте ли да намерите някой като Георгиус Георгиу?
Основната кауза, за която винаги сме говорили, е прозрачност. Аз имам офшорна компания, която съм показал много ясно, че е моя собственост. Най-лесно беше да направя такава схема като с Георгиус Георгиу. Щеше да ми струва около десетина хиляди лева и можеше да се скрия зад нея. Истинското ми излизане от „Перелик“ щеше да струва много по-скъпо. Не намирам смисъл да го направя, а и вярвам много в този проект.

Какъв е договорът Ви с общината и СТЦ „Перелик“?
Договорът е прозрачен. По времето на г-жа Янкова Община Смолян обяви конкурс за стратегически инвеститор на Спортно-туристически център „Перелик“. Преди това бяхме обявили, че искаме да ни бъде разрешено с допуснати парцеларни планове изграждане на лифтове на връх Перелик – бяхме собственици на терени. По някаква причина г-жа Дора Янкова реши тогава, че Общината трябва да бъде акционер в този проект. И в продължение на две години нямахме процедиране на нашите общи и парцеларни планове. Тя обяви конкурс и ние естествено го спечелихме, защото бяхме единствените, които имат всички терени. Имахме проектна документация и една камара приключили процедури за право на водоползване и т. н. ОбС се произнесе и направихме общо дружество, в което Община Смолян апортира нейните гори, които замени с държавата. Заради тези гори сега имаме проблеми със законодателството, а ние апортирахме нашата собственост с проекти и всичко. При абсолютно прозрачни условия ОбС гласува и ние създадохме акционерното дружество.

Как видяхте политиката отвътре?
За мен Смолян е много важно нещо. Аз съм роден тук, предците ми са погребани тук, моите приятели, на родителите ми, на децата ми. Мястото не ми е безразлично. Пътувал съм по света, виждал съм много красиви неща, но това място е най-хубавото, до сърцето ми. Смолян е нещо, с което не съм готов да се разделя. Когато влязох в ОбС, разбрах, че нещата са много по-грозни от това, което изглеждат. Семейството ми беше готово да следва това, което се опитах да направя. Най-важното, когато влизаш в политиката, е дали твоите близки са склонни да се нагърбят с част от негативите. Навлизането на човек като мен е свързано с оплюване, спомняте си статиите как съм изсякъл общински гори, как съм ги изгорил след това.

Казвате, че сте видял по-грозни неща отколкото сте очаквали. Кое е най-грозното?
Това е един град, който има 7 милиона лева собствени приходи. В момента, в който му ограбиш 4 милиона по смешни начини – от сорта да си купиш пелети на три пъти по-висока цена, да не отдадеш съответните помещения или паркинги на нормалната цена, а да се опитваш да ги извъртолиш на два-три пъти по-ниска, в момента, в който даваш на някакви фирми, които не заработват толкова, колкото им даваш, всъщност лишаваш града от бульона, наречен среда. Ограбваш бульона, в който младите хора си гледат децата, те го напускат с пълна сила, когато няма кръжоци, спортове, няма култура достатъчно.
Откакто аз съм общински съветник Община Смолян е изтеглила повече от 27 млн. лв. дълг до момента въпреки нашите усилия това да не е така. Ние сме противници кметът и неговата администрация да залагат бомби на следващото управление. Дълбоко не вярваме, че този екип, който в момента управлява, може да бъде преизбран. По този начин се опитваме да помогнем на този, който ще поеме управлението на града, да има по-малко дълг. Това беше нашата позиция. Тя е много лесна за обяснение, много логична и може силно да бъде аргументирана с прости аргументи.

Казвате, че в бюджета има едни 4 милиона, които някой си ги прибира?
Изберете някой за кмет, който не е свързан със сегашното управление и според мен той ще ви покаже, че има не четири милиона, а повече. Най-смешно е това, че аз съм доказал в живота ми, че съм това, което съм, а срещу мен стоят някакви треторазрядни журналисти, нямам предвид никой от вас. Или някакви клакьори, назначени на някакви постове в Общината, взимат пари от някакви дружества около Общината, за да правят пиар. И тези 20 човека в един глас обясняват – да, ама той не разбира, говори глупости. Представяте ли си един човек, който не е устроил собствения си живот и живее в кочина, и не може да си купи нормални дрехи, взима някакви смешни пари, за да обяснява как аз не разбирам от това, от което разбирам.

Това ли е най-голямата обида?
Не е обида, то е смешно. Аз съм го приел като даденост, когато съм започнал да се занимавам с политика. Странното е, че журналистите и обществото някак си нехаят за това, че се случва този процес. Това ограбва всеки гражданин на Смолян. Това е много проста система.

Не е ли работа на опозицията да спре това?
Как да спреш с малцинство нещо, за което винаги се намира някакво мнозинство, което да го прокара. Интересите на тези хора са едни и същи. Вие сте медиите, които казвате, как ние ако не гласуваме нещо, ще унищожим града и той ще свърши. Вие сте обект на манипулации. Ние не можем да бъдем манипулирани. Начинът, по който това стига до обществото, е пречупено през гледната точка на всички вас. Вие сте хората, които трябва да имат собствени качества, за да можете да го обясните. Има някакви медии, които са много близки, създадени са и обслужват някакви хора, които са най-големите длъжници, и в същото време са някакви много странно активни в защита на Общината. И когато някой, който не може собствения си живот да подреди, ти обяснява как ти не разбираш, е меко казано нелепо.

Тези 4 милиона къде според Вас се губят и изтичат?
Можете ли да ми намерите една смислена причина в момента да купуваме пелети за над 400 лева на тон. Това са вашите пари. Защо трябва да сме глупави и да вярваме на тези неща, които ни обясняват. Как харчиш обществени средства, мултиплицирани по стотици тонове на двойна и тройна на пазарната цена? Как паркинг, който струва нормално по 10 лв. на ден и събира по сто коли за 100 дни сезон, се дава под наем за месец на 1 600 лв.? Излиза някакъв човек и казва как аз преча на общината да има приходи. Не преча на общината да има приходи, преча тя да бъде ограбвана и хората, които са ми повярвали, и те пречат на това. Само че когато изречеш една лъжа сто пъти, тя започва да изглежда като истина. И затова те назначават хора,, които да изричат едни лъжи и да мултиплицират и обясняват как това е истина. Истината е това, което ви казвам. Цялото обслужване – сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци, ако нямаш приходи от отпадъците, не може да струва повече от 700 хил. лева, ако е добре организирано. Ако това го прави една фирма, която продава полиетилен, хартия и др. отпадъци би трябвало да й остават пари. И ако един човек е нормален кмет, трябва да го прави. Защо се дават тези 4 млн., кому е нужно това, каква е причината?

Какво не успяхте да реализирате като общински съветник до днес, когато подавате оставка?

Натрупах опит, който не предполагах, че ще натрупам, и ако утре по някакъв начин трябва да влезна в местната политика, бих го направил по още по-добър начин и още по-успешно. И хората, които повярваха в нашата кауза, се умножиха през това време… Аз ги поздравявам за смелостта им. Тази Община доминира много държавни служби, които са зависими от решението на първия секретар на партията. Има и много общински служби, които са зависими от решенията на кмета. Геройство е тези хора да намират сили и да подкрепят една такава кауза, защото рискуват собствения си хляб.

Advertisement
Back to top button
Close
Close