Advertisement
СЪВЕТИ

Какво трябва да знаем за еърсофт оръжията?

Какво означава еърсофт, какви са тези оръжия и къде намират приложение? Ако сте чували и практикували занимания с такива пистолети и пушки, то може би нямате нужда от кой знае какви обяснения. Но всъщност много хора не са наясно какво стои зад този термин, така че е добре да обясним.

Най-общо казано, еърсофт оръжията представляват реалистични реплики на истински огнестрелни модели от най-известните брандове и модификации. Те обаче са създадени за бойно-стратегически игри, а не за реални полицейски или военни действия. Еърсофт пистолети, пушки и автомати се използват за симулация на истински ситуации, като идеята е да се придаде максимален реализъм по време на своеобразната игра с боен характер.

Airsoft е основното наименование на този вид спорт, като се среща още под името Софт Еър (Soft Air, почти същото, само че двете съставни думи са разменени), както и Страйкбол (Strikeball). “Аха, това е като пейнтбол”, биха възкликнали някои от вас, които вече са участвали или поне са запознати с тази популярна комбат игра с топчета, пълни с боя. Е, съвсем не е същото, въпреки че и в двата случая говорим за спортове, които са вид симулация на бойни действия. А еърсофт оръжия се предлагат в реномираните магазини.

Използват се реалистични реплики на известни оръжия

Пистолетите и пушките наистина приличат на истинските огнестрелни, но работят по различен начин. Естествено, че когато говорим за игра, то идеята на еърсофт репликите е да пресъздават истински бойни действия, без да създават реална заплаха за живота на участниците. И в този спорт трябва да се спазват изисквания за сигурност, но като цяло при наличие на качествена екипировка и при спазване на правилата за безопасност дискомфортът се усеща като ощипване или среднослаба поносима болка.

Еърсофт оръжията приличат на истинските, но работят по различен начин. Те могат да се разделят на няколко основни разновидности:

  •     Електрически
  •     Газови
  •     Механични (спрингови)

Най-често за еърсофт се използват електро-пневматични оръжия. Названието на тази разновидност ни насочва към устройството – задвижването се извършва от електрически мотор с енергия от акумулаторна батерия, като механизмът се състои от зъбни колела, бутало и цилиндър. Електро-пневматичните реплики изстрелват пластмасови топчета с диаметър 6 мм (BB).

За най-реалистични, т.е. най-близки спрямо оригиналите, се смятат газовите реплики за страйкбол. Отново се оперира с проектили във вид на пластмасовите топчета, които се изстрелват под въздействието на газ под налягане. Спокойно, няма възпламеняване при газа, който се използва, а стандартно е пропан със силиконова смазка.

Има и чисто механични решения, които се наричат още спрингови, тъй като основна роля там играе пружината. В тази категория най-често срещаме реплики на болтови снайпери, пушки тип помпа, и пистолети. След всеки изстрел еърсофт оръжието трябва да се презареди.

Каква е историята на този спорт?

За родина на Airsoft се смята Япония, където през 70-те години на XX век започват да се използват реплики на истински модели пистолети с цел реално пресъздаване на бойни действия, както и с идеята да се осъществяват тренировки за такива. Скоро след това спортът се разпространява и в западния свят, като от Великобритания вълната тръгва и към други държави.

Първите модели оръжия за страйкбол също са създадени в Страната на изгряващото слънце, като пионер е компанията Tokyo Marui, която е създала първия електро-пневматичен еърсофт автомат. Повечето еърсофт пистолети и пушки в началото са били предимно изработени от пластмаса, но вече се създават и такива с частично или цялостно метално съдържание. В повечето случаи използваните метали са цинк и алуминий в различни видове сплави, понякога присъства и стомана, но по-рядко.

Каква екипировка се използва за еърсофт?

Практикуването на този спорт е свързано и със задължителната екипировка, която да направи самото занимание максимално безопасно. Това означава, че желаещите да тренират този вид бойна симулация трябва да са облечени подходящо и да използват необходимите предпазни аксесоари. Екипировката за еърсофт включва специални дрехи, като е особено важно да се сложи защитна жилетка. Освен това се слагат предпазна маска на лицето (по възможност метална), предпазни очила и шапка. Препоръчително е обувките да покриват глезените и като цяло меките части на цялото да са адекватно защитени.

Пълноценното екипиране всъщност се смята за задължително в тези групи, в които се практикува спортът. Законовата рамка на този етап не засяга по някакъв начин еърсофта, липсва регулация, което означава, че оръжията реплики могат да се закупуват свободно и без да се изисква каквото и да е разрешително за тяхното притежание. Самите Airsoft общества обаче налагат правилата на играта, като държат на сигурността на всеки участник, за да може да участва в симулацията на бойни действия.

И въпреки че оръжията за страйкбол не носят заплаха за живота, това не означава, че няма ограничения за тяхното пренасяне и използване. Бойната игра трябва да се организира в специална среда, в която всички участници са наясно с изискванията за безопасност. Въпреки че няма пречка за закупуване на еърсофт пушка или пистолет, както и не се изисква регистрация в служба КОС, то демонстративното пренасяне на такива реплики на обществени места не е препоръчително. Самият спорт може да бъде отлично развлечение, но трябва да се практикува отговорно.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!