НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Каква е истината за кулата в Смолянските езeра? (видео)

Строежът е законен, не е за 5G-мрежа, показа журналистическата проверка на "Отзвук"

„Не на посегателството на уникалната природа на Смолянските езера!!!“ Този призив отправи в социалните мрежи бившият зам.-кмет на Смолян Михаил Генчев в края на поредица от въпроси: „Каква е тази кула в долината на Смолянски езера? Има ли разрешение от Общината? Има ли оценка за въздействие върху околната среда, каква ще е съдбата на отрицателната йонизация на въздуха тук? Чии интереси обслужва тя?“

В редакцията на „Отзвук“ позвъниха и няколко смолянчани, уплашени от „вредните“ лъчи на „5G“-мрежата, и ни помолиха да направим журналистическа проверка на случая.

Наш екип провери на място строителството и установи, че вече приключва монтажът на кула със стоманена конструкция, встрани от пътя до незавършен хотелски комплекс и в близост до хотелите „Маунтин лейк“ и „ОАК Резиденс“. До строителния обект не видяхме табела, в която да са описани видът на обекта, инвеститор, строител, строителен надзор, дата на откриване на строителната площадка.

В сайта на Община Смолян не открихме и номера на строителното разрешение, защото кметът Николай Мелемов не поддържа публичен регистър на строителните разрешения. За това нарушение на Закона за устройство на територията алармира от години адв. Димитър Марев, но местната администрация е глуха за разпоредбата на чл. 5, ал. 5 от ЗУТ, в сила от 2017 г., която гласи:

„Кметът на общината организира поддържането на архив на одобрените устройствени планове и измененията им, архив на издадените строителни книжа и публични регистри на всички актове за изработване и одобряване на устройствени планове и на измененията им, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи.“

За повече информация потърсихме зам. – кмета на Смолян инж. Мариана Цекова, която показа цялата документация за въпросната кула. По искане на „Мобилтел“ на 14 март 2017 г. Общинският съвет е взел решение за изработване на подробен устройствен план в местността „Уройското“ в Смолянски езера по искане на „Мобилтел“ ЕАД, каза тя. Докладната записка е внесена от кмета Николай Мелемов. На заседанието са присъствали 23 общински съветници. Без обсъждане всички, включително и Михаил Генчев, са одобрили изработването на плана, според който да се разреши проектиране и изграждане на кула с височина до 42 метра. Следва одобрение от Общинския експертен съвет, а на 26.06.2017 г. кметът одобрява подробния устройствен план. Има оценка за съответствие, изготвена от „Геодет“ – Стара Загора, съгласуване с РИОСВ, становища на РЗИ и Пожарната. Въз основа на всички тези документи на 5 март 2019 г. на „А1 България“ е издадено разрешение за строеж на предавателната кула с височина 36 метра. Според документите приемо-предавателната станция е в честотен обхват от 900 до 2100 мегахерца.

Инж. Мариана Цекова

В имейл до „Отзвук“ от А1 ни увериха, че строителните дейности се извършват според всички наредби и няма да навредят по никакъв начин на природата и животните. Базовата станция ще работи на честоти от 900 до 2100 MHz и ще поддържа 2G, 3G и 4G технологии.

Целта на проекта е да увеличим капацитета и покритието на нашата мобилна мрежа и така да предложим по-добри мобилни услуги в целия район. Смятаме, че достъпът до тях е по-важен от всякога с оглед на продължаващата пандемия от COVID-19 и препоръките за социална дистанция, заявяват от А1.

„Въпреки че в случая не става въпрос за 5G-мрежи бихме искали да уверим Вас и Вашите читатели, че нямат основание да се притесняват от петото поколение мобилни мрежи. Напоследък се срещат голямо количество фалшиви новини по темата, които разпространяват неверни слухове.“ – уверява мобилният оператор.

От А1 напомниха, че подобни неверни твърдения се тиражираха също за 3G и 4G преди това, а днес трудно можем да си представим света без тях. 5G е поредната стъпка в развитието на мобилните комуникации. Принципът на работа не е по-различен от тези на предходните поколения мрежи. Това е бъдещето и технологията се въвежда във все по-голям брой страни в целия свят: https://www.speedtest.net/ookla-5g-map.

Според картата в България все още няма 5G-мрежа.

 

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. А чии интерси обслужва ТЕЦ-а в Устово, на който г-н Генчев се представяше като „консултант“ ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close