КултураНОВИНИ

Как смолянската библиотека пази писменото наследство на Родопите

 

Смолянската библиотека „Николай Вранчев” приключи процеса на дигитализация на всички стари периодични издания. „Започнахме през 2017 г. и за един малък период от време успяхме да дигитализираме вестници, списания и част от книгите, които са издадени пред 1944 г. Заради спазване на авторското право нямаме право неможем да дегитализираме изданията след това”, каза директорът на библиотеката Светлана Хаджиева.

Въпреки че е доста трудоемък процес за период от две години смолянската библиотека успя да сканира, обработи и качи цялото съдържание. Направени са 17 282 дигитални копия на вестници, списания, на творчеството на Стою Шишков, Васил Дечов, Христо Попконстантинов и др. бележити личности от Родопите
„Имахме надежда, че в края на миналата година, че дигиталните копия ще бъдат качени и в сайта на фондация „Европеана“, но се оказа, че те са сменили някои от стандартите и ще трябва да ъпдейтваме метаданните си. Работим усилено по въпроса и очакваме в най-скоро време да бъдат качени на сайта“, допълни Светлана Хаджиева, като обясни, че цялата информация е налична страницата на Регионалната библиотека в рубриката „Дигитална библиотека“ – „Паметта на Родопа планина“.

„Макар и пандемична година, имаме един относително запазен брой на читателите. За миналата година активните читатели са били 1 878, като от тях 675 са деца до 14-годишна възраст, останалите са заемна за възрастни”, каза още Хаджиева. Близо 2 хиляди читатели не са се откъсвали миналата година от книгата, а заетата литература през година възлиза на 42 хиляди библиотечни единици. По време на пандемията най-търсени са заглавия от художествената и научно-популярната литература. За сметка на това обаче през тази година се усеща значително раздвижване в библиотеката. Само за месец и половина броя на читателите и на посетителите в отдел „Читалня“ е 543. След като малките ученици започнаха присъствени занятия, вече посещават и Детски отдел, където провеждат клубове по проекти.

От края на миналата година библиотеката разполага и със стерилизатор за книги. „В рамките на 30 секунди книгите се облъчват с ултравиолетова светлина, която унищожава всякакви вируси, бактерии. Помага не само в борбата срещу Covid-19, но и книгите да се запазят по-продължително време, особено по-стари издания, които имаме във фонда. В същото време книгите се и обезпрашават. Така че всеки читател може спокойно да взима книги от библиотеката. Капацитетът е 6 книги. С този уред книгите са защитени за нашите читатели. Нашият фонд е изключително богат, библиотеката разполага с над 247 хиляди библиотечни единици, така че ние ще го ползваме непрекъснато дори и след пандемичната обстановка“, добави и Атанас Сулинаджиев – служител в библиотеката.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close