АнализиМестна власт

Как Мелемов провали заседание на Общинския съвет с 67 точки

или отговор на един „напълно некомпетентен по темата човек“ с „множество безпочвени и субективни умозаключения“, който „изопачава“ „живота в Родопите“

Уважаеми г-н Мелемов,

В неделя (5 март) на електронната поща на вестник „Отзвук“ в 17.28 ч. от Ваше име бе изпратено право на отговор по повод публикуваната статия в бр. 17 от  2 март т. г. със заглавие „Мелемов провали заседание на Общинския съвет с 67 точки“. (вж. по-долу) Въпреки че оставаха броени минути до предаване на вестника за печат, направих всичко възможно написаното от Вас да бъде публикувано веднага, като си запазих правото да го коментирам в днешния брой. И то по една-единствена причина. В правото ви на отговор не сте опровергали нито един факт или твърдение в моята статия. Вместо това сте я изпълнили с квалификации, уронващи доброто ми име, имиджа на вестника и качествата ми на журналист.

1. КАКВИ СА ФАКТИТЕ?

В статията си от 2 март добросъвестно разказах видяното и чутото в сесийната зала на общината за предсрочното прекратяване на правомощията на Славка Каменова като председател на Общинския съвет и избирането на Димитър Кръстанов за такъв. Както и пропадналото покрай  развихрилите се страсти в залата разглеждане на 67 точки от дневния ред.

Вие казвате: „В качеството ми на кмет заедно с цялата администрация съм подготвил и внесъл 67 докладни записки на вниманието на общинските съветници.“ И още: „По време на заседанието  групата на КРОС, БСП и някои „достойни“ представители от ГЕРБ решиха да спретнат един етюд, което е тяхна воля и отговорност. Като достоен човек реших да се оттегля, докато се изиграе сценарият, който впрочем беше надлежно написан и раздаден на някои съветници, за да не пропуснат някоя реплика или антракт.
Независимо от това мое решение, докладните записки са внесени по надлежния ред и Общинският съвет при желание можеше да ги разгледа, съответно да ги одобри или отхвърли. След финала на режисираната от КРОС постановка председателстващият не ме потърси, за да ме уведоми, че е избран нов председател. Не предприе каквото и да е действие, с което да покаже, че иска мнението ми като кмет по внесените докладни записки. Факт е, че 7 дни по-рано съм обективирал своята воля, подписвайки всички докладни.“

След което ме обвинявате: „Така че, г-н Маринов, Ви моля следващия път да се подготвите поне малко преди да направите гениалното умозаключение, че кметът е провалил общинско заседание.“

Първо. Не само аз, а всички присъстващи видяха с очите си как напуснахте заседанието на Общинския съвет заедно докладните под мишница. И вие не се оттеглихте „докато се изиграе сценарият“, а след като председателстващият заседанието Михаил Генчев обяви резултата от гласуването: 16 „за“ свалянето на Славка Каменова и 10 „против“. И след като вие в нарушение на Закона за местното самоуправление, Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и на етичните норми се опитахте да попречите на председателстващия заседанието Михаил Генчев и на общинските съветници да изберат нов председател на ОбС. Вие се опитахте да изгоните г-н Генчев от председателското място, обръщахте се към него с квалификации, които не правят чест на един кмет на община. (Вижте диалога между двамата. Извадката е от официалния протокол на Общински съвет – Смолян) И тъй като г-н Генчев не се поддаде на грубото Ви вмешателство, Вие се опитахте да провалите заседанието,напускайки го. Ако сте смятали да се оттеглите докато се изиграе сценарият, нямаше да си вземете от масата докладните записки, за да провалите заседанието.

Факсимиле от протокола на ОбС – Смолян с диалога между Мелемов и Генчев.
Още едно факсимиле от протокола

Второ. Заседанието на Общинския съвет бе излъчено на живо в интернет от Еском ТВ (smolyan.bgvest.net), а записът, намиращ се на сайта им тук, е доказателство за твърденията ми. (вж. кадрите, а видеото можете да видите тук).

Кметът на Смолян Николай Мелемов, превишавайки правомощията си, настоятелно се опитва да накара председателстващият заседанието Михаил Генчев да седне в залата

Трето. Ако бяхте прочели цялата ми статия, г-н Мелемов, а не само заглавието, щяхте да видите още, че не само аз, но и избраният за председател на ОбС Димитър Кръстанов също е стигнал по Вашите думи до „гениалното умозаключение, че кметът е провалил общинско заседание“. Статията ми завършва с цитат на думите, с които Кръстанов закрива заседанието: „Обявявам на всички – съграждани и гости, че поради отсъствието на вносител не можем да продължим. Очаквайте в най-скоро време извънредно заседание на ОбС”.

Кметът Мелемов с докладните записки (вж. отбелязания фрагмент от снимката)
При излизанията от залата на кмета Мелемов докладните записки си остават на масата.
Камерата на „Еском“ се обръща към залата, когато общински съветници от ГЕРБ стават да излизат. Това става след призива на председателката на групата на ГЕРБ Мария Семерджиева която обявява, че групата на ГЕРБ напуска заради „съмнения в легитимността на заседанието“.
Заедно със съветниците напусна и кметът Мелемов. Купчината с докладни записки вече не е на масата.
Димитър Кръстанов обявява, че поради липса на вносител закрива заседанието на ОбС. Кметът не е там, няма ги и докладните му.

Вие твърдите, че независимо от „решението“ Ви „да се оттеглите“, щом „докладните записки са внесени по надлежния ред и Общинският съвет при желание можеше да ги разгледа, съответно да ги одобри или отхвърли.“ Т.е. съветниците да ги разглеждат без Вас като вносител. Аз като „напълно некомпетентен по темата на човек“ смятам, че общинските съветници не могат да обсъждат и гласуват проекти за решения без становището на вносителя. А е очевидно, че отсъстващ вносител не може да даде становище. Това пише в Правилника. Ако не съм прав, съм готов да Ви се извиня, г-н Мелемов, също и да приема, че съм „напълно некомпетентен по темата на човек“. Но ако вие се окажете по-некомпетентен и от „напълно некомпетентния“, би следвало незабавно да си подадете оставката.

2. ПО ПОВОД КВАЛИФИКАЦИИТЕ ВИ?

„Отзвук“ в момента е единствената медия в Смолян, която се опитва да бъде коректив на управлението. Но Ви уверявам, че тук няма нищо лично. Вестникът, и аз като негов редактор, се държи с Вас така, както и с Вашите предшественици. Защото не само ние, а огромното мнозинство от журналисти и политици в демократичния свят, към който все се стремим, смятат, че ролята на медиите е да бъдат обществен коректив, а не платформи за „медийно обслужване“. Така съм се държал и с Димитър Михайлов, и с Костадин Чаталбашев, и с Данчо Киряков (с когото бяхме в една партия, а и заедно в ръководството на СДС – Смолян) и с Дора Янкова. С един пропуск – Вашият първи мандат като кмет. И в това виждам своя грях и към Вас, и към Смолян. Повярвах Ви, както и много други, че наистина искате да работите в интерес на града и хората в него. И приемахме като грешки от неопитност Вашите действия в ущърб на града. В периода 2011 – 2015 г. Вие плувахте в медиен комфорт, какъвто не е имал нито един кмет на Смолян. Но точно този комфорт може би Ви е разболял. В момента и аз, а и много други лица не виждат кмета, за който са гласували. Виждаме управник, който си превишава правата, държи се арогантно и безочливо дори с лица, които са сред елита на града, само защото имат доблестта да изразят мнение или позиция, различна от неговата. Или пък го разобличават като лобист на фирма, която всички знаят коя е.

И накрая, по повод непоискания ви съвет, оскърбителен за един европейски град, при това областен. Аз работя като журналист в частно издание, не заемам никаква обществена длъжност и не е Ваша работа да оспорвате правото ми на политически възгледи и партийна принадлежност, гарантирани с Конституцията. Още повече, че не виждате гредата в собствените си очи. Кога сте кмет всички граждани на Смолян и кога областен ръководител на ГЕРБ, г-н Мелемов?

Зарко Маринов

Право на отговор във в. Отзвук
Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close