Advertisement
МЕСТНА ВЛАСТ

Как и защо бе спряна продажбата на апетитни имоти на Община Смолян от частен съдебен изпълнител?

За 11 януари бе насочена продажбата от частния съдебен изпълнител Петко Мачкърски на два атрактивни поземлени имота на Община Смолян. Единият с площ от 16571 кв. м за сумата от 279 625 лв., а другият – 7000 кв. м – за 107 520 лв. Общо за над 387 хиляди лева. И двата имота бяха обявени за продан в полза на транспортната фирма „Рожен Експрес“ АД, която бе наложила възбрана заради задължения на Общината към нея.

Малко преди да изтече срокът за подаване на оферти – 17.00 часа на 10 януари, търгът обаче е бил спрян. По информация на „Отзвук.БГ“ е имало двама кандидати, желаещи да купят имотите. Обявата в регистъра на публични продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители бе свалена, а в града тръгнаха слухове за възможни задкулисни схеми.

Какво се е случило и защо тази продажба, обявена на 21 ноември 2022 г., т. е. два месеца по-рано, е била прекратена?

Час и половина преди крайния срок, в 15.30 ч., адвокатът на „Рожен Експрес“ Анастас Анастасов внася молба до частния съдебен изпълнител, с която отправя искане за спиране на продажбата. Веднага след това Мачкърски издава разпореждане за спиране на изпълнителното производство и спиране на публичната продан. Както и за сваляне на обявлението от интернет страниците на Камарата на частните съдебни изпълнители и Окръжния съд в Смолян.

На въпрос защо в последния час „Рожен Експрес“ АД се е отказало да продаде двата имота на Община Смолян председателят на Съвета на директорите и мажоритарен собственик на дружеството Васил Кисьов отговори:Последно се договорихме с кмета на общината да спрем продажбата на двата терена предния ден. Не сме спирали да водим разговори. И понеже получихме уверение, че Общината ще се издължи в най-кратки срокове, решихме да спрем изпълнителното производство. Това, че спирането на продажбата стана в последния момент, е по технически причини, тъй като адвокатът на дружеството Анастас Анастасов отсъстваше. Решихме да проявим добра воля, тъй като Община Смолян е наш партньор и съдружник.“

Задължението на Община Смолян към „Рожен Експрес“ е за около 1 милион лева. И е по договор за компенсации по абонаментните карти на пенсионери и ученици, сключен през далечната 2003 г. С решение на Апелативния съд в Пловдив от 15.08.2022 г. Община Смолян бе осъдена да плати на „Рожен Експрес“ сумата от 246 870 лева – частичен иск от неплатените и признати задължения от 761 700 лева плюс лихвите. В момента делото е във ВКС.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!