Advertisement
КУЛТУРА

„Извоюваната свобода“ на Тодор Згуров – философски прочит на Балканската война

В края на миналата година излезе от печат второ издание на монографията на Тодор Згуров, посветена на освобождението на Родопите по време на Балканската война и похода на 21-и Средногорски полк, предвождан от полк. Владимир Серафимов. За този период от историята ни е писано немалко, но за пръв път той се поставя в общочовешки философски план. Згуров не само изследва подготовката за войната, нейното протичане, но поставя въпроси, които са актуални и днес – какво са Родопите за България, какви са корените на свободата и пр. Още в предговора си авторът, който е доктор по философия, уточнява, че с това историко-социологическо изследване има за цел да покаже историческото значение на събитията във философски контекст – ролята на отделната личност в историята, изборът между свобода и робство, за паметта на поколенията.

В изследването е отделено особено внимание на полк. Серафимов – неговото детство, юношество и израстване до онзи национален герой, пред когото и днес се прекланяме. На паметните събития на връх Средногорец, на участието във войната на местното население, на което българската държава тогава не е разчитала, но допринася решително за изхода от войната.

„В общата история на Балканската война военните действия на 21-ви полк и особено техният безспорен венец – боят при вр. Средногорец, имат в определен смисъл и уникален характер. Именно тук, в Средните Родопи, по стечение на редица исторически обстоятелства беше съдено в най-пълна степен, най-ярко и масово – при това на самото бойно поле – да се изяви здравото единство на народ и армия през време на Балканската война. Единство, така необходимо за всяка победа! Единство, на което бе съдено да остане завинаги в тринадесетвековния ни летопис като вечен пример на поколенията българи.“ – подчертава авторът.

Публикуван е списък на загиналите войници, приложени са и снимки, свързани със събитията и отзвука от тях. Книгата е дело на издателство „Захарий Стоянов“, редактор е Иван Гранитски, а рецензенти проф. д-р Петър Петров и Лиляна Тотева – Серафимова – дъщеря на полк. Серафимов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!