Advertisement
НА ФОКУСТемида

Извадиха от нафталина делото срещу Стоян Беширов с още осем подсъдими

Софийска градска прокуратура изпрати в Смолян мегапроцеса за далавери в община Неделино

Пет години след внасяне на обвинителния акт, мегаделото за далавери в община Неделино, ще се гледа в Смолян. Това стана, след като бяха закрити спецпрокуратурата и спецсъда, които за тези години не придвижиха и на крачка процеса. Материалите, заедно с обвинителния акт са изпратени в Окръжния съд от Софийска градска прокуратура.

Подсъдими са бившият кмет Стоян Беширов, зам.-кметицата Румяна Караиванова, Николай Симеонов – бивш гл. експерт инвеститорски контрол в общината в мандата на Беширов, Митко Петрово – инвеститорски контрол в общината в момента, общинските съветници и бизнесмени – Ружко Младенов и Огнян Годумов, Бойко Симеонов – търговец, един от основните строители по времето на Беширов, Младен Паналов и Младен Скечелиев – специализирали в строителството на екопътеки и подпорни стени. Деветимата са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – чл. 203, във връзка с чл. 201 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години. Извършители са бившият кмет и неговата заместничка, а останалите седем лица са помагачи.

Разследването в община Неделино започна през 2014 г. Прокуратурата се самосезира след излъчен репортаж на Васил Иванов по Нова телевизия в предаването „Разследване“. Ден по-късно ДАНС и прокуратурата влязоха в сградата на общината и иззеха множество документи. Направено бе и претърсване и изземване в офиси на фирми. На следващия месец специализираното звено за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми Беширов и Караиванова и поиска отстраняването им от длъжност. Първоначално бившият кмет бе обвинен за това, че при условията на продължавано престъпление, като извършител, не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и с това е ощетил общинския бюджет в размер на 902 465 лв. Констатирани бяха нередности в обществени поръчки, по които са причинени имуществени и неимуществени вреди на общината.

Обвинението срещу деветимата е описано в над 120 страници. В него са разкрити 25 деяния на Беширов, обвинен, че в предварителен сговор с Румяна Караиванова и в съучастие с помагачите фирмаджии Николай Симеонов, Митко Петров, Ружо Младенов, Огнян Годумов, Бойко Симеонов, Младен Паналов и Младен Скечелиев е присвоил над един милион двеста хиляди лева от държавния бюджет чрез съставяне на документи с невярно съдържание.

Според прокуратурата в началото на 2012 година Беширов и Караиванова разработили план с участието на служители на Община Неделно, които упражнявали контрол по строителството, и управителите на подбрани от тях фирми. Измислената престъпна схема била за кражба на пари от бюджета, най-вече по линията на бедствия и аварии.

Беширов издал множество заповеди, обявявал бедствени положения като преувеличавал валежите в района на Неделино и техните последици. В заповедите му са описани многобройни бедствия – свлачища, преливане на дерета и реки, падане на стени, наводнения на жилищни сгради, затваряне на основни пътища, които в действителност не са се случили.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button