Advertisement
НОВИНИ

Изнасят 70 тона пестициди от складовете в Смолянска област (видео)

Около 70 тона твърди пестициди ще бъдат опаковани и изнесени от складовете на територията на Смолянска област. Това съобщи днес министърът на екологията Емил Димитров. Той бе на посещение в Смолян във връзка с включването на областта ни в графика за изчистване на опасните вещества, останали от ТКЗС-тата през 60-те години на миналия век.

Advertisement

„По данни на екоинспекцията в областта се съхраняват около 70 тона пестициди. Сградите, в които са изолирани, вече са компрометирани. На територията на Смолянска област има четири склада с пестициди, а най-опасният е в село Търън“, обясни директорът на РИОСВ – Смолян Екатерина Гаджева.

Работата по извозване на отровните вещества ще започне до 20 дни. Министър Емил Димитров се надява бригадата да пристигне още следващата седмица. Пестицидите ще бъдат транспортирани във Франция за обезвреждане.

„В някои от складовете има арсен, живак, които са изключително опасни вещества. Те са водоразтворими и трудни за обезвреждане. Искаме преди да падне сняг да се изчистят и четирите склада във вашата област. Няма нужда тези отрови да стоят тук. За малка област като Смолянска 70 тона е голямо количество. След Стара Загора ще сте другата област, където няма да има пестициди“, коментира министър Димитров.

„За нас ще бъде осъществена една 40-годишна мечта. Откакто съм кмет на Търън всеки ден мечтая това нещо да бъде изхвърляно. Нямате си представа, особено през лятото, как всички хора са изложени на обгазяване и лоша миризма. Имаме много случаи на деца, получили алергия“, каза кметът на Търън Явор Говедаров.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close