Advertisement
НА ФОКУС

Изграждането на Пилон „Рожен“ с тегло 110 тона започна

Изкопът от 1000 кубични метра е дарение за каузата от "Артстрой" ООД на инж. Асен Соколов

Първата копка за изграждане на 111-метровия Пилон „Рожен“ в Родопите вече е направена, съобщиха от фондация „Наследство в бъдещето“. Изкопът от 1000 кубични метра бе започнат, като работата по него е дарение за каузата от „Артстрой“ ООД на инж. Асен Соколов, председател на Областното представителство в Смолян на Камарата на строителите. За да се оформи терена за основите на първия монумент на българското знаме фирмата използва специализирани машини и строителни специалисти. С първата копка се поставя началото на историческото изграждане на Пилон „Рожен“ като целия процес по издигането му трябва да приключи до началото на месец юли.

На внушителния Пилон „Рожен“ ще се развее националният флаг на България най-високо в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят – 1430 м. над морското равнище. За да се довърши мащабният проект са нужни още 200 хиляди лева, като срокът за събирането им е краят на месец юни.

Откриването на Пилон „Рожен“ ще е придружено от най-мащабния спектакъл с исторически картини на живо правен някога у нас, шоу-заря и концерт на примата на българската естрада Лили Иванова. В следващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и традиционният събор Рожен, който тази година навършва 125 години.

Пилонът ще е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. Знамето на върха му ще бъде точно 1110 кв.м. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км., както и настоящите 111 години от освобождението на Родопите. В избора на мястото – Роженските поляни – също е вложен смисъл – за обединението българите от две страни на една граница, емблема на силата на българския дух и любов към родината.

Инициативата за изграждане на монумент на българското знаме е на  фондация „Наследство в бъдещето“ и се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!