НОВИНИПарламентарни избори '2021

Издават удостоверения за гласуване на хора без валидни документи за самоличност

От 9 ноември в паспортните служби в областта се приемат искания за издаване удостоверения за гласуване на граждани, които не притежават валидни документи за самоличност. Сектор „Български документи за самоличност“ при ОД МВР-Смолян, ще съдейства на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание.

В седмицата преди 14 ноември 2021 г., когато ще се проведат изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

За целта в сектор„Български документи за самоличност“на  дирекцията  е създадена следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на. валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 12 ноември 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в сектор „Български документи за самоличност“ или в районните полицейски управления на територията на областта в дните от 09 ноември 2021 г. до 13 ноември 2021 г. – от 08.30 до 17.00 часа, и в изборния ден на 14 ноември 2021 г. – от 08.30 до 19.00 часа
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична

карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

При евентуално произвеждане на втори тур на избори за президент и вицепрезидент на Република България (21.11.2021 г.) ще се издават нови удостоверения от 16.11.2021 г. до21.11.2021 г. включително, съгласно описания по-горе начин и време.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред Секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден – 14 ноември 2021 г.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close