Култура

Иванка Дерекьовска откри третата си самостоятелна изложба живопис

В понеделник в зала „Петър Стайков“ на КДК бе открита третата самостоятелна изложба живопис на Иванка Дерекьовска от Смолян. В колекцията бяха представени 65 платна, предимно пейзажи в различен формат. Художничката е детска учителка в Смолян и съвсем естествено е в картините й да присъства онази непринуденост, широта на фантазията и откровеност, присъща на децата. Това е третата й изложба, но тя от години се включва в колективни прояви на колегите й от нашия град. Свои картини е излагала освен в Смолян и на други места. Изложбата ще остане на вниманието на смолянчани и гостите на града до 3 март.

Десетки смолянчани посетиха изложбата при нейното откриване

„Радваме се, защото един млад творец е направил нова, поредна, вдъхновяваща крачка по пътя към своето развитие. Нейните картини имат широка фантазия,такава непосредственост, откровеност и чистота, присъща единствено и само на децата“, каза при откриване на изложбата председателят на КДК Светозар Казанджиев.

Председателят на КДК Светозар Казанджиев, секретарят на клуба Мария Дерекьовска и нейната дъщеря – художничката Иванка Дерекьовска

Секретарят на Мария Дерекьовска представи младата художничка (нейна дъщеря), която прави третата си самостоятелна изложба. „Буди любопитство защо е нарекла изложбата си „Докосване“. Може би заради това, че като старши учител в детска градина „Буратино“ има невероятната привилегия ежедневно да се докосва до неподправената искреност у децата. Или може би заради това, че се докосва до необятната красота на природата и нейното тайнство. А защо не „докосване“ – какъвто и да е подтикът. Отговорът е в нейните картини в настоящата изложба, която съдържа над 65 творби. Това е трета самостоятелна изложба на Иванка. Тя е участвала в групови изложби на учители с палитра, и в общи художествени изложби в тази зала. Но тя продължава да търси своята пътека в многообразието от техники, цветова гама, теми и сюжети. Водопади, изгледи, залези – това е отражение на нейното впечатление от заобикалящия ни свят. Тя е благодарна на колегите – родопските художници, има техния пример и опит и изпитва изключителна благодарност към тези, които я подкрепят и насърчават да продължава да рисува. Тя е и част от от групата на учителите, които рисуват. И нещо много лично – тя е прекрасна майка и много много грижовна дъщеря“, каза Мария още Дерекьовска.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close