Advertisement
НОВИНИ

“Исландско-родопски послания“ представи в своя изложба Елица Гигова в КДК – Смолян

Поредна изложба на внучката на Николай Хайтов – художничката с родопски корени Елица Гигова бе открита в зала „Петър Стайков” на КДК – Смолян.

Пред публиката в изложбената зала тя сподели, че повечето и картини са свързани със завръщането и – тук, в родния край, където е поставено началото на нейния творчески път – завръщането и към корените – а те са Николай Хайтов, Елена Хайтова, Никола Гигов… На нейните платна са пресъздадени природни картини от загадъчни острови, девствената природа на Исландия, Северното сияние. Тя сподели, че за нея е било истинско предизвикателство да направи паралел между слънчевите и топли родопски цветове, от спомените през лятото и студената красота на ветровете, снеговете и ледовете на Исландия.

Няколко теми пресъздава върху картините си именитата художничка. Първата съдържа седем живописни платна, вдъхновени от едно пътуване на Елица до Исландия. Втората ни връща към корена, а именно към Родопа планина. В картините са преплетени прежди и тъкани като основа и вътък, които напомнят родопска престилка. Третата тема е свързана с традиции и обичаи на двата народа – българския и исландския.

Председателят на Общински съвет – Смолян Димитър Кацаров бе сред гостите на откриването на изложбата и поднесе поздравителен адрес на Елица Гигова.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!