Advertisement
НОВИНИ

Инж. Димитър Даракчиев: „Арексим“ предлага големи възможности за работа и развитие

Димитър Даракчиев е ръководител на цеха за инструментално производство в „Арексим инженеринг“. Работи в завода от 10 години. През 2013 г започва работа веднага след като завършва в Техническия университет в София, специалност машинен инженер. През годините, благодарение на „Арексим“ и възможностите, които предлага за развитие предприятието, започва обучението си като шлосер, през годините минава през различните длъжности в отдела – оператор, програмист, технолог, конструктор и сега той ръководи отдела.

Интервюто с инж. Димитър Даракачиев взе Костадин Милов – експерт комуникации и организационно поведение в „Арексим Инженеринг“ ЕAД

Моля, да ни разкажеш какво правите в инструментален цех в „Арексим“ и как точно го правите?

Инструменталният цех е част от инструментално производство – звеното с машините и оборудването. Бих казал, че оборудването е на световно ниво, като през инструментален цех минават всички машинни операции, необходими за една шприц-форма. Като цяло инструменталното производство се занимава с производство на шприц форми, необходими за производството на детайли от техническа пластмаса, които се влагат в електроиндустрията, автомобилната индустрия, ръчните инструменти, хранително вкусовата промишленост.

За твоя дълъг професионален път, можеш ли да ни споделиш някоя твоя интересна история?

Интересни истории има много, тъй като работата в инструментално производство е работа, която е разнообразна и всеки ден е нещо различно и нещо ново. Имаме доста интересни проекти – едно от последните предизвикателства беше оборудването на новия инструментален цех, внедряването на новите машини и новите технологии.

Като проект за производство на шприц форма един от най-интересните е една дръжка на Джойстик за наш клиент – подизпълнител и доставчик на Джон Диър (John Deere) Интересното е че за този детайл, тази дръжка, възложиха изпълнението на нас, защото не се изплашихме от сложността по изпълнението на детайла. Първоначално изпълнението беше възложено на германска компания която в процеса на изработка на шприц-формата за детайла се отказа и след това проектът дойде при нас. Имаше доста трудности, но сега произвеждаме тези детайли, които доста добре се вписаха в производството на нашия клиент от гледна точка на това, че допреди нашите дръжки да влязат в тяхното производство, те правеха на ден по около 60 – 70 сглобени единици, а сега правят три пъти повече.

След като инструментите и машините са на световно ниво, може ли да ни разкажеш за екипа, който работи с тях и какви хора работят с теб?

В инструменталното производство работят хора, които имат много големи технически познания. Работата започва първо от конструктора, който превръща едно блокче желязо в нещо, което да произвежда детайлите. Конструкторът прави самата конструкция на шприц формата, като я чертае в 3D програма, след това се включва технологът, който води производството на шприц-формата, зад машината стоят оператори и програмисти, които пък със своята работа „казват“ на машините какво да правят, правят се програми, обработват се стоманите, когато всички компоненти на шприц формите са готови, се включват шлосерите, които вече с ръчния труд и техните познания напасват и сглобяват всеки един произведен детайл и компонент от шприц формата. В зависимост от сложността на проекта, за времето между 8 и 20 седмици имаме готова шприц форма, която е готова за първи проби, след което има време за адаптация и допълнителни корекции, за да се започне серийно производство на детайли.

В инструменталното производство работят едни от най-опитните кадри – имам предвид, че имаме хора, които работят от над 25 години в „Арексим“. Това влияе върху духа на всички останали. Когато има такъв човек в екипа, неговият опит се разпръсква и върху всички останали. Всеки може да черпи от неговия опит и знания, и когато има проблем, един по-млад колега също има на кой да разчита.

След като се разраства инструменталния цех, сигурно търсите хора за разширяване на екипа. Какви колеги бихте приветствали?

Бихме приветствали хора с желание за работа и за развитие, защото наистина „Арексим“ предлага голяма възможност за развитие, когато човек наистина го иска. Условията на труд също са много добри, както от финансова гледна точка, така и като среда за работа. Условията при нас наистина са може би най-добрите в региона. Специално в инструменталното производство, при обработката на металите, на стоманите, средата трябва да бъде с постоянна температура – това е важно и за машините. През зимата и през лятото температурата е постоянна – 22-23 градуса, което си е комфортна среда за работа.

Хората, които биха дошли в „Арексим“ ще ги посрещнем подобаващо, а вече оттам насетне всичко зависи от тях, от тяхното желание за работа и за развитие. При нас има встъпителни обучения за работа, след това теоретични обучения и чисто практически обучения в сферата, в която ще се работи. С предимство са кадрите, които имат технически умения и познания, а висшето техническо образование е голямо предимство, особено в сферата на машиностроенето. Оборудването ни е на световно ниво. Разполагаме с доста фрезови машини, които са произведени от лидерите при машинните обработки – Херме, Рьодерс, 5-осни и 3-осни машини, разполагаме и с машини на FANUC – лидери при ерозийните машини.

 

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!