ИНТЕРВЮ

Инспектор Добрина Ангелиева: Трябва да се преборим за децата, които са редовно по нощните заведения

Г-жо Ангелиева, 27 деца в кръчми посред нощ е доста стряскаща цифра. Не е ли обезпокояващо това?
Тази цифра е обезпокояваща и за нас, защото не смятаме за нормално, че обществото и родителите трябва да приемат в нощно заведение, където се сервира алкохол, в 2,00 часа, да присъстват толкова много деца. Правим редовно полицейски операции. В този случай може би голямата бройка непълнолетни се дължи и на гостуване на фолк-изпълнители и затова в заведението имаше много деца. Основната роля е на родителите. И по Закона за закрила на детето родителят е този, който носи отговорност и е длъжен да придружава детето, което е до 18-годишна възраст, след 22,00 часа на обществени места, а при невъзможност той трябва да упълномощи пълнолетно дееспособно лице за придружител. В повечето от случаите децата са на дискотека със знанието и разрешението на родителите си. Т.е. излиза, че родителите нямат нищо против техните деца през нощта да бъдат в заведение.

На каква възраст бяха децата?
Имахме от 14 до 17-годишна възраст. Най-малкото бе момиче, за което се разбра, че е излязло без знанието на родителите си. Тайно се е измъкнало от дома си. И това 14-годишно момиче бе в 3,30 часа в заведение в компанията на пълнолетно момче. Имаше и момичета и момчета на всяка възраст, и такива, които предоставиха декларации от родители, които са си осигурили пълнолетно лице да ги придружава. Имаше и такива, както казах, на които родителите им не знаеха, че са навън. Имаше и хитруване. Представяха декларации от името на родителите, но тепърва ще установяваме доколко са истински.

Относно декларациите, при тях не е ли много тънка нишката, защото едно 17-годишно дете, придружено от друго на 18 години, не ги защитава?
Много благодаря за този въпрос, защото това, което искам да кажа като инспектор в Детска педагогическа стая и полицейски служител, и като родител е, че законът дава възможност родителят да разреши на сина или дъщеря си да бъде на обществено място след 22.00 часа с пълнолетен. Но тук опираме до родителското самосъзнание и отговорност. Законът е дал тази възможност и при някакъв повод – рожден ден, празненство и пр., да разрешиш. Но придобиваме впечатление, че някои масово си излизат с пълнолетни приятели. Което означава, че родителят няма нищо против то да бъде всяка седмица по кръчмите и дискотеките. Тук изниква и следващия въпрос – познават ли родителите придружителите и могат ли да разчитат на него. Знаете много добре, че инциденти се случват точно в тази част на денонощието. Родителят трябва да подходи малко по-отговорно при използване на тази законова възможност, защото той поверява детето си някому. А когато ходим на проверки, ни се сърдят, че ги тормозим.

Как реагират родителите, когато ги събудите през нощта и ги извикате да си прибират децата от полицейското управление?
Имаме всякакви реакции. Случва се родители да се изненадат, че детето е излязло от дома им без те да разберат. Приемат отговорно станалото и си личи, че възприемат сериозността на ситуацията. Но има и такива, които съвсем съзнателно си пускат децата – с или без декларации, и когато им се обадим, отговорът е: „Защо ме събуждате. Защо ме занимавате с това. Аз знам къде е“. Когато им кажем да дойдат и да си приберат детето, те отказват: „С който е излязъл, с него да се прибере“. Всякакви са реакциите. Най-фрапиращото, на което попаднахме, бяха нотариално заверени декларации на родители, в които удостоверяват, че дават съгласието си детето да посещава питейни заведения след 22,00 часа само и без придружител до когато си иска. По този начин родителят снема отговорността си, но това противоречи изцяло на закона. Това говори за родителското самосъзнание. Може би за повечето от тях е нормално и приемливо децата да са по дискотеките, с което ние, като служители на реда, не можем да се примирим. Практиката е показала, че неминуемо възникват някакви инциденти. Този петък сме нямали, но трябва ли да чакаме да станат. Имаше и родители, които не знаеха, че трябва да напишат декларации. За пръв път им се случва, детето излиза на дискотека, решават, че имат доверие на пълнолетното лице, което ще го придружава. Декларациите за придружител са въведени с промените в Наредба № 1на Община Смолян. Но ние по-скоро трябва да се преборим за децата, които са редовни посетители на нощни заведения.

Имаше ли пияни хлапета?
Не можем да кажем дали са били пияни, защото не сме ги тествали с дрегер. Но видимо пияни нямаше. При предишни проверки сме установявали и употребяващи алкохол и съответно сме санкционирали заведенията. Наскоро имахме случай с момиче, употребило алкохол, което се оказа в Бърза помощ и тези случаи зачестяват. И отново опираме до родителите, които носят отговорност за детето. Те трябва да имат съзнанието, че веднъж по изключение можеш до го пуснеш да се забавлява, но да го приемеш за нормално, защото всички били ходели, е точно липса на родителски контрол и поставя децата в риск.

Родителите се санкционират, какви са глобите?
Глобата за първо нарушение е от 300 до 500 лева, а при второ от 500 до 1 000 лева по Закона за закрила на детето и по Наредба №1 на Община Смолян. За управителите на търговски обекти, в които се допускат непълнолетни, санкцията е от 2 000 до 5 000 лева и при повторно от 5 000 до 8 000 лева. Ние сме били и ще бъдем безкомпромисни.

Обжалват ли родителите глобите?
Да, обжалват, което показва, че родителят се интересува от това, че държавата му е бръкнала в джоба, за да го санкционира, вместо да поеме отговорността и това да доведе до поправяне. А не да търсят начини да обжалват, да хитруват и да се съюзяват с децата си.

Има ли някаква точна формула, с която да се пресече пълненето на дискотеките с деца?
Трябва и обществото да има съзнанието да си пази децата. Не само родителите, но и околните, в това число собствениците и работещите в заведения. Не би трябвало с цел печалба да се допуска една дискотека да се превърне в детско увеселение.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close