Местна власт

Инициативен комитет „За Девин” спечели първото дело за достъп до информация

Падна първото дело срещу кмета на Девин, отказал да даде обществена информация на Инициативния комитет „За Девин”. С решение на Административния съд мълчаливият отказ на градоначалника Красимир Даскалов е отменен. Магистратите върнаха преписката в общината за произнасяне съобразно мотивите.
Делото бе образувано от инициативния комитет, в който влизат братята-адвокати Живко и Здравко Чепишеви, срещу мълчалив отказ на кмета на общината за предоставяне на информация.  Заявлението е подадено на 5 януари т.г. и е във връзка с изпратено писмо от Националното сдружение на общините през лятото на 2016 г. до Община Девин за проявения интерес от предоставяне на общините на безвъзмездно право на ползване на пещерите, в случая става въпрос за „Дяволското гърло” в Триград. От Инициативния комитет са попитали кога е получено писмото, с какъв входящ номер, кое длъжностно лице го е получило и има ли отговор от страна на общината. Поискано е още копие от съдържанието, изпратено от Община Девин до сдружението.

В предвидения 14-дневен срок кметът не е отговорил на заявлението. По време на делото става ясно, че основният мотив за мълчаливия отказ е, че не бил посочен точен адрес, на който да се достави информацията, като е написана само улица, без номер, както и не съдържа готовност за плащате на държавна такса от страна на заявителя.

Съдебният състав категорично отмени отказа на Даскалов, като цитира Закона за достъп до обществена информация, според който всеки гражданин на България има право да получи информация. Неоснователно е становището на общината за липса на точен адрес.”Дори да се приеме, че непосочването на номер на улица е основание за липса на отговор, то за ответника е била налице възможност за връзка със заявителя, предвид посочения в заявлението телефонен номер”, пише в съдебното решение. Магистратите посочват още, че в случая кметът е трябвало да се произнесе по заявлението и мотивирано да посочи фактически и правни основания за евентуален отказ или да остави искането без разглеждане, като му предостави срок за уточнение на данните.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховен административен съд.

От инициативния комитет „За Девин” заведоха в края на януари т.г. четири дела против мълчалив отказ по подадени заявления по Закона за достъп до обществена информация. Предстоят решения и по останалите, свързани с изразходваните средства за ремонти на всички общински превозни средства, относно добития общински дървен материал, както и сключените граждански договори за обществени поръчки, пряко договаряне с фирми и лица и пр.

Пред „Отзвук” кметът Красимир Даскалов коментира, че въпросите са много обемисти, нещата не са конкретизирани и ако трябва да бъде отговорено, ще трябва общината две седмици да работи за инициативния комитет, за да получат отговори. Даскалов не се притеснява от поставените въпроси, които според него са тенденциозни и заявителите дори не са си направили труда да поразпитат и да си съберат повече информация по тях.

Според адв. Живко Чепишев, представител на инициативния комитет „За Девин“, трябва да има публичност и прозрачност при управлението на общината. „Поискали сме всички договори, сключени по обявените обществени поръчки, тъй като имаме основателни съмнения за нередности в Община Девин”, заявява юристът.

Advertisement
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close