IN MEMORIAM

IN MEMORIAM: Моменти от краткия, но славен път на Величко Чолаков (снимки)

Родопчани се гордеехме и ще се гордеем с Величко Чолаков. Той беше силен като Родопа планина, и нищо не бе е в състояние да му се опре. Беше с отворена душа, неговата осанка излъчваше благородство и доброта, погледът му – искреност и съпричастност, а усмивката му – дружелюбност и мекота.

Ще ни липсва много. Представяме малко снимки от архива на „Отзвук“, с които да си припомним някои от славните мигове в неговия кратък, но забележителен живот.

Поклонението пред тленните останки на Велико Чолаков ще бъде във вторник (22 август) от 10 до 14 ч. в Спортната зала на Смолян, а погребението му – от 15.00 в гробищен парк „Беклийца“.

Посрещането на Величко Чолаков на летището в София на връщане от Атина през 2004 г. Тази година бе най-славната в неговата кариера. Величко стана почетен гражданин на Смолян и Неделино. Получи „Спортен Икар“ от председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, влезе в Топ 10 сред спортистите на България.
Официалното посрещане на Величко Чолаков в Смолян през 2004 г., когато Железният спечели бронзовия олимпийски медал в Атина и се превърна в първия и единствения засега българин, който е печелил олимпийски медал в свръхтежка категория. Снимки: Архив „Отзвук“
Тези, които ще скърбят най-много за него – близките на Величко Чолаков. Снимката е от официалното посрещане на Железния в Смолян през 2004 г.
Дора Янкова връчва отличието „Почетен гражданин на Смолян“ на Величко Чолаков.
От 1 до 8 март 2006 г. Величко Чолаков участва в турнира за най-силните мъже на света „Арнолд Класик“ в Охайо. След като смолянчанинът подобрил 36-годишния рекорд на щата, хиляди хора станали на крака и го аплодирали. На снимката: Величко Чолаков с Арнолд Шварценегер.
Величко беше не само голям мъж, той имаше голямо сърце. Тренираше безплатно деца на Смолян, участваше в много благотворителни инициативи. Той се зарече, че след всяка негова добра изява извън граници ще помага на децата, лишени от майчина ласка и бащина грижа. Не само на Коледа, а и през останалото време повече хора трябва да се сещат за изоставените деца, каза Чолаков когато връчи дарението на децата в дом „Майка и дете“ в Стойките.
Преди почти две години в края на септември 2015 г. Величко Чолаков сложи край на кариерата си в щангите. Бронзовият медалист от Олимпиадата в Атина вдигна щангата на два пъти пред пълната спортна зала на Смолян и заяви, че това е последното му вдигане като състезател.
На събитието, което бе и в чест на 35 години от създаване на клуба по вдигане на тежести „Родопа”, присъстваха десетки спортисти и жители на града.
Величко Чолаков излезе на подиума за последното си символично вдигане за ръка с треньора си Костадин Грозданов. Певицата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев и ансамбъл „Родопа“ поздравиха шампиона. За бенефиса пристигнаха световни и европейски шампиони, сред които Янко Русев, Иван Иванов, Нено Терзийски, Алан Сагаев, както и негови приятели и щангисти от Норвегия, Азърбайджан, Холандия и целия клуб по щанги от гръцкия град Ксанти.

 

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close