Местна власт

Има ли Община Смолян програма за безстопанствени кучета, питат от КРОС

Съветници от групата на КРОС питат кмета Николай Мелемов има ли Община Смолян програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета и какви мерки са предприети.

„От няколко години в Смолян и в по-големите села в общината се наблюдава увеличение на популацията на безстопанствените кучета. Почти ежедневно се получават сигнали от граждани за агресивни групи от кучета, които в определени случаи нападат хора и им нанасят телесни повреди и стрес. Не са единични и случаите на нападение върху деца и възрастни“, пишат съветниците в питането си до кмета, който съгласно закона организира мероприятията по овладяване на популацията на безстопанствени кучета.

Въпросите са свързани с това дали има приета от ОбС програма за изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на кучетата, както и план за действие за изпълнението й. Има ли информация в администрацията за броя на безстопанствените кучета на територията на града и селата и какво показват данните за последните пет години. Съветниците се интересуват от това, какви са инвестиционните намерения на общината за изграждане на приют и какви са пречките да се направи това. Има ли създадена организация относно обработването на кучетата, как се организира дейността, сключени договори и с кой. Те са поискали информация колко кучета годишно се обработени за периода 2013-2017, какви са разходите на общината за този период, по какъв начин се маркират обработените животни и има ли информация общинската администрация за броя на ухапвания от кучета през последните пет години, и колко от тях са от безстопанствени кучета. Групата на КРОС пита още какви мероприятия предстоят за овладяване на популацията на безстопанствени кучета.

„Считаме, че тези въпроси са изключително наболели и тревожни в обществото и искаме да получим отговор – писмен и устен. Това ще доведе до възможност общинският съвет да бъде информиран своевременно и да предприеме адекватни мерки със свои решения за овладяване на популацията, спазвайки принципите на законност, хуманно отношение към животните и осигуряване на сигурност и спокойствие на гражданите от община Смолян“, посочват от КРОС. Те са провели редица срещи с граждани, а питането им е във връзка с големия брой сигнали към общински съветници, в администрацията на Общината и МВР за агресивно поведение на кучетата.

Advertisement
Back to top button
Close
Close