Advertisement
КУЛТУРАТВОРЧЕСТВО

Христоматия за пътя

Вторият том на своята „Христоматия” Светозар Казанджиев е осъществил с вдъхновението и енергията, които съзираме и в първия му том. Това е родолюбиво олицетворение на родопското време, материализирано чрез живота и делата на десетки видни българи, а и гости от другаде, чиято съдба по един или друг начин е свързана с планината на Орфей. Светозар Казанджиев от десетилетия е сред най-отчетливите и благозвучни гласове, посветили се на удивителния, сложен и многообразен свят на вълшебната планина и нейните хора – създали, опазили и продължили живота и традициите на този райски кът от родината.

Рядко в нашата съвременна литература с такова познание, любов и съпричастие някой разгръща страниците на миналото време, за да възкреси пред настоящето вълненията и стремежите на живелите преди, но и на още живите – техни скромни делници и ежедневни подвизи. Върху петстотин страници писателят е разположил образи и случки, премеждия и възвисявания, които характеризират героите му и ги оживяват пред нас в целия им блясък и обикновеност. Книгата не е само подредба на образи и хронологии – тя е съвкупен портрет на човешките следи, кръстосвали този толкова български край – следи на достолепни хора, просветители и герои, труженици и духовни водачи: някои от които вече са част от националната ни история, а други са наши съвременници.

Светозар Казанджиев с майсторско умение и любов е изградил тази ръкоттворна галерия, в която познанието е съчетано с морални висоти, а действието е резултат на вярност и сърдечно чувство за общност: онази сплав, която винаги се е възправяла срещу разрушителните времена, връхлитали меките хълмове и билата на Родопите. Есето, очерка, портрета и биографичните ремарки са си дали среща в тази увлекателна и полезна книга – истински пантеон на паметта, възправен срещу поболялото се от амнезия съвремие.

В послесловния текст писателят завършва: „Христоматията е продължение на първия том и предлага още 33 имена на личности, гордост за Смолян и Смолянско. Сред тях са полк. Владимир Серафимов, Христо Караманджуков, Николай Вранчев, Петър Маринов, Владимир Рилски, Ростислав Каишев, Камен Боляров, Дафо Трендафилов, Атанас Капитанов, Димитър Райчев, Расул Гамзатов, Апостол Кисьов, Ласло Наги, Петър Стайков, Радка Кушлева, Ганчо Керечев, Надежда Хвойнева, Веселин Джигов, Людмил Стайков, Бойка Присадова, Тодор Коруев, Васко Василев, митрополит Антоний…
Още една достойна книга за човешкия път и градителите на живота в смолянския край е поела към своите читатели. На добър път!

Иван Есенски

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!