Вяра и традиции

Храмов празник и 185-годишнина отбелязва на Богородица църквата в Широка лъка

Тази година Успение Богородично ще бъде двоен празник за едноименния храм в село Широка лъка. На 15 август, четвъртък, от 9 часа ще започна тържествената света божествена Литургия,  възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В нея ще участват председателят на храма отец Иван Марински,  певци и иподякони. След Литургията ще бъде отслужен празничен водосвет, ще има благословена трапеза.

Църквата „Успение Богородично“ в с. Широка лъка е построена през 1834 г.,  по предание за 38 дни. Посветена е на най-големия Богородичен празник – Успението на Божията Майка. Известена от Архангел Гавриил за края на земния Й живот, Света Богородица радостно отговорила: „Готово е сърцето ми; нека ми бъде по думите Ти“, легнала на ложето си и, взирайки се в пресветлото лице на Господа, нейния Драгоценен Син, без всякакво телесно страдание и като че заспиваща, предала в ръцете Му пресветата Си душа.“  Православието посочва още,

че Синът Божи понесъл Нейната душа на ръцете Си към  небесния  живот, както Тя го е носила на ръцете Си в земния. С нежната любов на майка на целия християнски свят, Пресветата Дева гледала към оставащите на земята вярващи и с майчинско дръзновение увещавала Родения от Нея: „Които си Ми дал, во веки съхрани!“ Светата Църква нарича кончината на Божията майка „успение“, а не смърт, защото смъртта, като възвръщане на пръстта на земята,  не е докоснала Благодатната. На третия ден апостолите видели,  че в гробницата /пещерата/ не било Пречистото тяло на Богородица, а лежали само погребалните й пелени, от които се разнасяло чудно благоухание.

Нека на Успение Богородично бъдем заедно и да благодарим за Света Богородица за всичко!

Архиерейско наместничество – Смолян

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close