НА ФОКУСНОВИНИОБЩЕСТВО

Хаосът с водния цикъл в Устово продължава, с полиция отвориха разкопана улица

Изпълнителят на проекта откъсна от света стотици устовци и с. Стража, разкопа улица с изтекла заповед

 

Стотици жители на смолянския квартал Устово и село Стража бяха откъснати от света след разкопаване и затваряне на ул. „Есаул Пархоменко”. Изкопните дейности започнали във вторник сутринта – без да са уведомени засегнатите от затваряне на пътния участък и с изтекъл на 17 април срок на заповедта на кмета Николай Мелемов за въвеждане на временна организация на движението. На живеещите в махала Кокудевска, ул. „Оборище” и село Стража, не е осигурен обходен маршрут, няма достъп дори за пожарна кола и линейка.

Днес след подаден сигнал на тел. 112 от общинския съветник Салих Аршински, намесата на полиция и на зам.-кмета Мариана Цекова, изпълнителят на водния цикъл ДЗЗД „Пашмакли” прекрати работа и отвори улицата.
„От вчера сутринта нямаме достъп, хората не могат да отидат на работа. Вчера (вторник – б.а.) мислехме, че е нещо временно и за няколко часа. Оказа се, че до 19,30 часа пътят бе непроходим. Днес е същата ситуация”, ядосваше се Аршински, който подаде сигнал и до редакцията на „Отзвук”.

„Пълно безхаберие е това, което извършват консорциум „Пашмакли“, „ВиК“ и Община Смолян. Не знам дали е нормално в 21-и век всеки да може да затваря по всяко време улици и да изолира минимум 400 човека. Не дай си Боже да се случи пожар или някой да има нужда от спешна помощ – нещата ще са с трагичен край. Никой не е уведомил населението, хората не могат да стигнат до работните си места. Нищо не костваше на изпълнителите да чакълират черния път към ДАП-а, защото това все пак е някакъв вариант. Ние разбираме, че се вършат строителни дейности, но е абсурдно 2-3 дни жители на община Смолян да бъдат откъснати”, заяви Аршински. Минимум 15 души пътуват от Стража към Смолян на работа, отделно има хора, които идват в града, за да си купят лекарства, ходят на лекар. Вчера дори колата, която вози хляба, не успяла да се качи през деня, едва вечерта стигнала до селото.

„Легитимирах се днес на един от инженерите на обекта със служебната карта на общински съветник. Поисках плана за организация на работа на обекта. Човекът ме погледна, каза ми, че не е компетентен да дава отговори по тази тема и ми заяви, че проблем няма и пътят е проходим”, разказа общинският съветник. Аршински подаде сигнал и до окръжния прокурор Недко Симов. Когато пристигна полицейският екип по сигнала на тел. 112, се разбра, че заповедта на кмета Николай Мелемов за временната организация на движението е изтекла на 17 април. Въпреки това строителят затворил улицата и продължил да копае.
„Отзвук” потърси за коментар и ръководството на Община Смолян. Пристигнала на място, зам.-кметът Мариана Цекова потвърди, че заповедта на кмета Мелемов е изтекла и не е била подновявана. „Изпълнителят е продължил работата по обекта на своя глава, без да е поискал удължаване на срока”, каза зам.-кметът. На въпрос каква ще бъде реакцията на Община Смолян, тя заяви, че изпълнителят ще понесе съответните санкции.

„Всеки да си поеме вината. Заповедта е изтекла на 17-ти. Бъдете така добри да направите укрепването и искам ново искане за въвеждане на временна организация на движението, и то почасово. Няма как село Стража и вилната зона, където живеят страшно много хора, да бъдат откъснати”, обърна се Цекова към строители и служители на „ВиК”.

Тя се закани да не допусне затваряне на ул. „Есаул Пархоменко” извън часовете от 8.00 до 18.00 часа.

„Имам животни малко по-нагоре, по пътя за Стража. Трябва да ги нахраня, не мога да ги оставя гладни. Не знам какво е това копане на такава дълбочина, при наличието, че имаме наклони. Явно се усвояват излишни пари. Не знам какви са тези проекти“, каза Севдалин Костадинов. На отиване към животните мъжът минал по черния път от ДАП-а към Кокудевска махала. Едва се качил, макар колата му да е 4х4, по същия път и със страх да не поднесе автомобила в калта, той се спусна по стръмното. В следобедните часове засякохме и кметския наместник на Стража Добрин Адамов, който вървеше пеш по пътя от Устово към родното си село. „Колата ми е на около един километър нагоре, понеже пътят е затворен. Трябваше да сляза до Устово и да напазарувам. Моля се да не стане някакъв пожар, болни хора да имат нужда от линейка или бременни жени. Никой не ни беше информирал, че ще затворят пътя. Не съм знаел, бях изненадан. Ремонтите трябва да станат, но дали го правят качествено – не се знае“, каза кметският наместник на село Стража.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close