НОВИНИОБЩЕСТВО

Граждани, фирми и институции настояват за медицински хеликоптер и изграждане на площадка на територията на областта

Десетки представители на институции, фирми и граждани на Смолянска област се събраха в сряда на форум, проведен в залата на Областната администрация, водени от идеята за обединяване на усилията за определяне на Смолян като оперативна база за система за спешна медицинска помощ по въздуха.
Инициатор на срещата е Първи дамски клуб за развитие на община Смолян, а идеята е на Димитър Костов – познат на обществеността като мъжът с изкуствено сърце. Димитър се запалил по темата, след като се запознал с Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, в който е включен проектът за изграждане на спешна помощ по въздуха със създаването на шест хеликоптерни площадки за медицински цели.

„Всички тук сме обединени от едно – да помогнем на населението на нашия регион. Предстои да бъде изградена система за спешна помощ по въздуха и ние трябва да се заявим като претенденти и на територията на областта ни да бъде изградена оперативна база. Искаме да присъстваме на работните маси по тази тема и да настояваме, защото смятам, че Смолянска област се нуждае от това и имаме всякакви основания да го искаме. Идеята на споразумението, което ще подпишем е каквото и да започне, да не се случва без да бъдем уведомени, за да работим и да бъдем адекватни на условията. На първо място единственият транспорт в област Смолян е автомобилният. Основните пътни артерии не са автомагистрали, нито първокласни пътища. Родопа планина е труднодостъпна, дори и за високопроходима техника. Затруднен е достъпът до специализирани лечебни заведения за оказване на спешна медицинска помощ, особено по правилото за „златния час“, каза председателят на Първи дамски клуб адв. Екатерина Станчева.

„На мен ми е много тъжно, че се забавя плана за устойчивост и развитие и искрено се надявам, че съвместните ни действия ще доведат до нещо позитивно в тази насока. В големите градове има някаква стабилност, но има региони на страната с намаляващо население и тяхното благосъстояние не е добро”, посочи Димитър Костов.

Димитър Костов

„Всички знаем региона какъв е колко трудно достъпен е. Понякога времето за медицинските специалисти е много кратко. Този въздушен транспорт може да свърши много добра работа в много моменти. Ако е необходима база за допълнителни площадки, ние имаме големи имоти в Мадан и Рудозем, където могат да бъдат направени площадки за хеликоптери”, заяви готовността си за помощ директорът на „Горубсо Мадан” Сергей Атанасов.

„За нас е важно да има хеликоптерна площадка, тъй като спецификите на региона ни влияят негативно върху адекватната медицинска помощ. По този начин ще помогнем за спешна медицинска помощ, която ще дава възможност за навременно транспортиране на пострадали до лечебно заведение. Още през 2015 г., когато беше изработена областна здравна карта, бе заложена такава потребност за развитие на санитарна авиация. 15% от населените места в нашата област не могат да покрият стандартите за спешна медицинска помощ. Тоест населението в тези региони и като цяло има неравнопоставен достъп”, каза д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ – Смолян.

Водещ на срещата бе председателя на Първи дамски клуб адв. Екатерина Станчева

Всички присъстващи изразиха единодушна подкрепа и подписаха споразумението за обединяване на усилията и настояване пред държавата в Смолян да бъде изградена оперативна база за медицинска помощ по въздуха. Споразумението бе подписано от: отец Димитър Михайлов – първият демократично избран кмет на Смолян, сега свещеник в Рудозем, Хасовица и Писаница, Байрям Ушев – наместник районен мюфтия в Златоград, представител на Районното мюфтийство, зам.-областният управител Андрей Кадишев, Сергей Атанасов, д-р Мими Кубатева, Запринка Халачева – РДГ – Смолян, Кирил Хаджихристев – представител на „Ариете логистик” и КРОС, Димитър Масурски – началник на Планинско-спасителната служба, Васил Вълчев – началник на РСБЗНС, Велин Сираков – РД „Гранична полиция”, кметовете на Широка лъка, Стойките, Стража, Дунево, председателят на НЧ „Кирил Маджаров 1866” Николай Даритков, Инициативен комитет „ЗА УСТОВО”, Здравка Кавалова – представител на народния представител Петя Михалевска. Изпратени са писма за подкрепа от кмета на Смолян Николай Мелемов, Екатерина Гаджева – общински съветник в ОбС – Смолян, Борислав Сандов – народен представител, председател на комисията „Околна среда и води“, Павлин Белчев – кмет на община Баните, Мариян Беляков – директор на „Пампорово” АД, Мирослав Янчев – кмет на община Златоград, кмета на Смилян – Чавдар Червенков, кметския наместник на Чеплетен – Виолета Инева.

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Много интересно предложение. Но аз бих предложил пристанище в центъра на Смолян. Търговия, бързи връзки включително медицински, областа ще задмине Варна, София даже Пловдив. Останалото оставям на въображението и мечтите на събралите се по горе. Вместо мечти оправете пътищата. Такива няма и в Африка.

  2. Ами като гледам всички, които са се подписали трябва да помнят къде имаше хеликоптерни площадки и защо сега няма. Жокер – Къде по света се връща имот в реални граници, който е част националната сигурност?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close