ГОРЕЩА ТЕМА

Готови ли са училищата в Смолянска област за първия учебен ден в ситуация на Covid-19?

Във всички образователни институции сме готови да започнем новата учебна година. Това съобщи на брифинг началникът на Регионалното управление на образованието в Смолян Мария Семерджиева. Тя посочи, че се работи динамично по реализиране на разписаните мерки. В Смолянска област няма да има училища на двусменен режим.

На директорите е препоръчано по възможност родителските срещи да се провеждат онлайн. Отменя се кабинетната система и всеки клас ще учи в една класна стая. Всяко дете ще стои на един и същи чин и няма да се допуска преместване на друго място. „По отношение на осигуряване на физическо разстояние между масите, ще има там, където е възможно. Има паралелки с максимален брой ученици. Където позволява физическата среда, сме изпълнили изискването“, добави Семерджиева.

За децата с хронични заболявания, които попадат в рискова група ще бъде осигурявано или обучение в електронна среда, или дистанционна форма на обучение. Дистанционната форма ще се разрешава и на ученици, чиито родители са с тежки заболявания, за да не пренесе детето заразата в семейството си.

В столовете и бюфетите храненето ще бъде по график. Сутрешният филтър е задължителен. Ако се установи, че има дете с грипоподобни симптоми, ще бъде връщано още на входа.

„Не във всяко училище са взели решение да се мери температурата на учениците при влизане. Първото училище, което въвежда тази система е ОУ „Гео Милев“ в село Грохотно“, обясни началникът на РУО.

Всяко училище е задължено да обособи помещение, в което ученик със симптоми на Covid-19, да изчака идването на родителите си. Препоръчано е стаите да бъдат направени максимално щадящи за децата. При болно дете решението за карантиниране на контактните ще бъде взето съвместно с РЗИ. Според Семерджиева най-вероятно целият клас и контактните на детето ще бъдат поставени под карантина.

Подготвя се и банка с кадри от пенсионирани учители, които при нужда ще могат да поемат преподаването в час.

 

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close