НОВИНИ

Горските с пункт за продажба на живи елхички

Държавно горско стопанство Смилян откри пункт за продажба на живи коледни дръвчета. От понеделник до 23 декември елхичките ще се предлагат пред сградата на ДГС – Смолян, която се намира в района на Автогарата на Стария център.

„Тази година кампанията на Министерството на земеделието и храните е в партньорство с Фондация „Искам бебе“ и ще има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми. Продажбата на живи елхички започна на 9 декември и ще продължи до навечерието на Коледните празници – 23 декември 2019 г. Пет лева от продажбата на коледното дръвче ще отидат за благотворителната кауза“, каза директорът на ДГС Смилян Анатолий Елев. От разсадника към горското стопанство са приготвили първоначално 25 елхички, но при засилен интерес имат готовност за допълнителна доставка. От следващата седмица пункт за продажба ще има и на новия център в Смолян.

До сряда вечерта само осем са продадените в Смолян живи елхички, които са с височина около метър. Цената на коледното дърво е 18 лева, която обаче се вижда скъпа за жителите на града. Според шефа на горското в Смилян в тази стойност влиза контейнерът и разходите, както и 5-те лева за благотворителност, без печалба за стопанството.  Елхичките се продават с картички с описани основни съвети при отглеждането на коледно дръвче в домашни условия. Горските съветват след покупката елхата да бъде поставена на балкона или в двора и да се внесе в дома в последния момент в дните преди Коледа, за да има възможност да се адаптира, пръстта да се държи постоянно влажна и да не се наторява. „Очаквам да има интерес, все пак сме в началото на кампанията“, коментира Елев.

В разсадника в Бърчево има засадени около 4 000 смърчови дръвчета. Продават се и отсечени коледни елхи, като цената им е в зависимост от височината – 6 и 7 лева без ДДС.

Южноцентрално държавно предприятие е планирало за продажба около 4700 живи елхи и 21 700 отсечени дръвчета.

Advertisement
Back to top button
Close