Advertisement
НОВИНИ

Горски инспектори задържаха незаконно добита строителна дървесина

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Смолян са задържали 23 плътни кубически метра незаконно добита строителна дървесина. Нарушението е констатирано в отдел горска територия, собственост на физически лица, обединени в горски сдружения в село Стойките. По време на проверката инспектиращите са установили лица, извършващи сеч на дървета. Оказва се, че за отдела, в който се добива дървесина има издадено редовно позволително за сеч, но са отсечени неправомерно 18 смърчови дървета. От тях 16 смърча са били прясно маркирани с приспособен шестограм, наподобяващ контролна горска марка със син цвят и два немаркирани с КГМ.

За установеното административно нарушение по Закона за горите е подаден сигнал на тел. 112. При съвместен оглед с органите на МВР са задържани два бензиномоторни триони, един брой шестограм и спрей със син цвят. Сечта е спряна за срок от 3 дни и са съставени констативни протоколи.

От началото на годината до 27 февруари 2024 г. екипите на РДГ – Смолян са извършили над 1 850 рутинни проверки. Инспектирани са 380 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 533 обекта за добив на дървесина, 335 превозни средства, 325 физически лица, извършващи дърводобив и други. Съставени са общо 13 акта по Закона за горите.

Проверките за спазване на горското и ловно законодателство в териториалния обхват на Дирекцията продължават.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!