ЗАКОН И РЕД

14-годишно момиче спипано в 3,30 часа посред нощ пред заведение

Родители търсят нотариуси за декларации, разрешават на децата си да излизат до когато си искат и сами

14-годишно момиче е спипано в 3,30 часа посред нощ пред заведение в центъра на Смолян. Девойчето било с пълнолетен приятел, но родителите му не знаели, че е излязла от къщи. Случаят с детето стана известен след специализираната операция на полицията за непълнолетни в заведенията в областния град след 22,00 часа. 14-годишното момиче издебнало родителите си да заспят и хукнало по кръчмите.

По време на проверките бяха открити в заведения 27 непълнолетни. Някои от децата представили декларации за пълнолетен придружител, подписани от родителите. Други пък се опитали да хитруват с фалшиви декларации, но бързо били спипани от полицейските служители. Сред  документите имало и три  фрапиращи декларации, които били с печат на нотариус. В тях родителите удостоверяват, че дават съгласието си детето им да посещава питейни заведения след 22,00 часа само и без придружител до когато си иска. Според органите на реда по този начин родителят снема отговорността си от детето, но това противоречи изцяло на закона.

„Най-притеснителното е, че за повечето от семействата е нормално и приемливо децата да са по дискотеките. Ние сме били и ще бъдем безкомпромисни.  Трябва и обществото да има съзнанието да си пази децата. Не би трябвало с цел печалба да се допуска една дискотека да се превърне в детско увеселение“, коментира Добрина Ангелиева – инспектор Детска педагогическа стая.

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button