Advertisement
НОВИНИ

Глобяват мъж от Триград, засял екзотични видове в защитена територия

Мъж от Триград ще бъде глобен за засаждане с туя на терен, попадащ в защитената местност „Триградското ждрело”. Нарушителят е спипан през август след проверка по сигнал. Екоинспекторите констатирали, че човекът е облагородил част от защитената територия. Нарушението му е за това, че е използвал екзотични за Родопите видове. По закон обаче в този вид територии дейностите се съгласуват в РИОСВ, тъй като там действат забранителни режими. На мъжа е съставен акт и предстои да му бъде издадено наказателно постановление.

От началото на 2017 г. експерти на РИОСВ – Смолян са проверили 21 защитени територии, съобщиха от пресцентъра на институцията. Плановите проверки са във връзка със спазването на режимите, определени със заповедите за тяхното обявяване и Закона за защитените територии. Текущо се следи състоянието на всички резервати и поддържани резервати на територията на инспекцията.

РИОСВ – Смолян припомня, че физически и юридически лица, осъществяващи дейност в защитена територия в нарушение на режима, определен със ЗЗТ и заповедта за обявяване носят наказателна отговорност, като размера на глобата е съобразно извършеното нарушение.

 

 

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!