Темида

Глобиха строители за паднало в урва дете

Кметът пратил полицаи да тестват с дрегер 14-годишното момиче

Съдът наказа двама мъже за трагедията с 14-годишно момиче, което полетя в урва заради необезопасен тротоар в чепеларското село Забърдо. Три години след инцидента със Снежана Келевчиева координаторът по безопасността към фирма „Заечки“ ЕООД – Петрич, Владимир З. и техническият ръководител в строителството Велко Л. бяха признати за виновни. Първоначално Чепеларският районен съд ги наказа с глоба от по 2 500 лева. През декември м. г. Окръжният съд намали санкцията на по 1 200 лева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подпорната стена е с височина над 10 метра. След инцидента от фирмата са поставили сигнализационна лента.

Инцидентът, при който Снежана едва не загубва живота си, стана на 17 октомври 2014 г. Около 19.45 ч. момичето получава обаждане от куриер на „Спиди“ да получи пратката си в центъра на селото. „Снежана си беше поръчала обувки в интернет сайт и излезе с вуйчо си към центъра, за да ги платят и вземат”, разказа тогава бащата Ангел Келевчиев. Улицата била потънала в тъмнина. Не светела нито една от лампите. Двамата вървели по тротоара, вуйчото отпред, а момичето зад него. В един момент детето в опит да се ориентира в тъмното потърсило да се облегне на парапета и политнало в урвата. Снежана паднала от близо 10 метра височина в дерето на реката. „Помощ, в реката съм. Ела да ме спасиш“, викало детето. Сергей слязъл по стълбите и я намерил в коритото на реката мокра и обляна в сълзи.

Бащата Ангел Келевчиев

По-късно родителите на момичето подали сигнал на тел. 112. Служител от Районното управление бил уведомен за инцидента, като му разпоредили да изчака линейката в Чепеларе и да изпробва детето за алкохол. До тази мярка се стигнало заради съмнения на тогавашния кмет Светозар Балабосов, който твърдял, че Снежана била на някакво събиране с нейни близки и имало вероятност да е употребила алкохол. Дрегерът обаче отчел „нула“ и опитите на селския управник да прехвърли вината за трагедията на детето не успели.

Още същата вечер Снежана е приета в смолянската болница със счупен прешлен и наранявания по цялото тяло. Прокуратурата разпореди проверка, след което образува досъдебно производство срещу 50-годишния Владимир З. и 60-годишния Велко Л.
Ремонтът на тротоарите в селото се изпълнявал от петричката фирма „Заечки“ ЕООД по европроект, спечелен от община Чепеларе. Преди инцидента фирмата-изпълнител е демонтирала старите парапети и не е поставила новите. Опънала само сигнална лента, но заради липсата на осветление в тъмното не се забелязвала.

„Не мога да повярвам, че виновниците ще бъдат само глобени. Трагедията все още ни преследва. Малко след като стана инцидентът жена ми се притесни и почина. Животът ни се преобърна наопаки. Разтури ни се семейството”, каза с огромна тъга бащата Ангел.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close