Advertisement
Анализи

Главният прокурор действа като втори премиер, посочва в анализ „Правосъдие за всеки“

За неправителствената организация няма логично обяснение защо работят полицейските органи, прокуратурата, общините и държавни институции, а са затворени съдилищата

След месец извънредно положение в България Народното събрание и съдът са спрели да работят, а главният прокурор се е превърнал във втори премиер, но с правомощието да се разпорежда под страх от наказателна репресия. Това посочва в свой анализ „Правосъдие за всеки“. Най-притеснително за неправителствената организация е „фактическото затваряне на две от трите власти в демократична държава с парламентарно управление“.

Advertisement

„Не може в правова държава за два месеца да спре да работи съдебната система и да се затворят съдилищата! Това е хипотезата на така нареченото „отложено правосъдие“. Но с удължаването на извънредното положение това ще продължи два месеца и скоро ще се превърне в отказ от правосъдие, което е недопустимо! Няма логично обяснение защо работят полицейските органи, прокуратурата, общините и държавни институции, а са затворени съдилищата.“ – пише в анализа на „Правосъдие за всеки“

„Главният прокурор е иззел функции и права на другите две власти и на практика действа като втори премиер, но с далеч по-големи правомощия, доколкото разполага с възможността да упражнява принуда и да ограничава права под страх от наказателна репресия. Тази репресия вече се прилага с голяма сила и без реален съдебен контрол. Граждани се привличат към наказателна отговорност, арестуват се и после се освобождават срещу огромни и непропроционални парични гаранции за изказани лични мнения, за медийни участия и дори за публикации в социалните мрежи. Това става по архаичен и напълно неприложим в случая текст от НК (чл.326), касаещ терористични действия и подаване на фалшиви сигнали. На практика всеки е застрашен, ако упражни свободата на словото, и може би целта е точно това – да се заглушат и накажат хората с различно мнение и свободен глас. Това обаче се нарича диктатура, а не демокрация и тя е упражнявана успешно в едни отминали времена.“ – посочва още организацията. 

Прави впечатление отпускането на сериозна сума за подкрепа на банковия сектор чрез държавната Българска банка за развитие (ББР), уж за подкрепа на малкия и среден бизнес, без последващ контрол. Оказа се, че това е удобно алиби за финансиране на съмнителни компании и обслужване финансовите интереси на едър бизнес и мастити олигарси!

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button