Advertisement
НОВИНИ

ГКПП „Рудозем-Ксанти“ няма да бъде отворен и през 2023 г.

ГКПП „Рудозем-Ксанти“ няма да бъде отворен и през тази година, каквито бяха предварителните нагласи, заради забавяне на гръцката страна. Това става ясно след поредицата от срещи на смолянския областен управител Стефан Сабрутев в Гърция. Той бе в южната ни съседка за участие в заседанията на комитетите за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България.

Сабрутев се е срещнал и с представители на гръцката държавна строителна компания ЕГНАТИЯ ОДОС в централния им офис в Солун – С. Сакос и И. Волиотис от строителната дирекция, и Р. Ментизи, К. Пападопулу и А. Томайду от дирекция „Финансиране“.

От гръцката страна информирали областния управител на Смолян, че за необходимото укрепване на двата свлачищни участъка на обект Димарио – ГКПП „Рудозем-Ксанти“ финансирането е пред финал, но не е спазен срокът за обявяване на процедура за започване на строителството до края на 2022 г. Освен това за пътя Димарио – Меливия се очаква произнасяне и на съда по правната процедура.

Всичко това усложнява ситуацията относно отварянето на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ през 2023 г. На срещата Сабрутев обърнал внимание, че Областна администрация – Смолян, е успяла да изгради в срок ГКПП „Рудозем-Ксанти“ и забавянето е изцяло от гръцката страна.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!