Advertisement
ОТ СТРАНАТА

Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов по случая „Барселонагейт“

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народен представител и бивш министър-председател Бойко Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура, съобщиха от пресслужбата.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане на Борисов в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г.Бойко Борисов е обявен за народен представител и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Борисов.

Миналата седмица Борисов беше извикан на разпит по случая „Барселонагейт“, след който адвокатът му Менко Менков обяви, че вероятността той да стане обвиняем е нулева. Преди няколко дни по казуса бяха разпитвани бизнесменът Валентин Златев и бившата манекенка Ивайла Бакалова.

„Барселонагейт“ е разследване за къща в Барселона, в което се проверява схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов. По случая е замесено и името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от схемата, и от която се твърди, че Борисов има дете.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!