Вяра и традиции

Гергьовден в Смолян бе отбелязан предпазно, но затрогващо

По време на извънредното положение, предизвикано от коронавируса, храмовият празник на смолянската църква „Св. Вмчк Георги Победоносец“ премина необичайно. Богомолците бяха с маски, шалове, а някои и с ръкавици, на предпазно разстояние един от друг. Това обаче не попречи на тържествеността на светата божествена литургия, отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно с председателя на храма свещеник Георги Атанасов и с помощници двамата иподякони Валери и Илия.

Св. Георги за смолянчани е един от любимите светци. Някои останаха вкъщи да го почетат, да му се помолят и благодарят. А дошлите в храма благоговееха от възможността на живо да са съпричастни на богослужението. Молитвите, евангелските текстове по Св. ап. Йоан, сладкогласното пеене на църковния хор с диригент презвитера Юлияна Атанасова, освещаване на принесените петохлебия радваха душите на вярващите. От опит знаят, че това е незаменима духовна храна.

След литургията бе отслужен празничен водосвет за здраве и благополучие, а с иконата на Св. Георги бе извършена лития около храма.

Архиерейският наместник поздрави всички с празника и специално се обърна към отец Георги с благопожелания за именния му ден. От своя страна отец Георги благодари на Негово Високопреподобие с думите: “Нека Бог да Ви благослови и укрепи с любов и благоденствие!“

В благослова си към църковното настоятелство, църковния хор и богомолците архимандрит Висарион се обърна най-напред с победния поздрав: „Христос Воскресе!“, който се произнася от вярващите до 40-ия ден след Великден. Всички в храма отговориха: „Воистину Вокресе!“ „Обични в Господа братя и сестри – продължи той, нека в този празничен ден на свети Георги  да забравим трудностите в живота си, за да издигнем надежден поглед  към Възкръсналия Иисус Христос. Бодро да преминем земното си поприще с достойнство и надежда  за вечен живот. Сърдечно поздравявам всички жители на град Смолян и Смолянската духовна околия, като пожелавам Възкръсналият Христос да ни благослови и освети, за да бъдем синове и дъщери на Светлината на света. Благодат, милост, мир от Възкръсналия Господ Иисус Христос. Амин!“

Празникът завърши с песнопението „Многая лета!“

Росица Примовска

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close