Политика

ГЕРБ изключи Филип Топов от партията

Изключеният остава общински съветник, ще обжалва решението пред Контролната комисия на ГЕРБ

С решение от 1 юни 2018 г. на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ общинският съветник в Смолян Филип Топов е изключен от партията, съобщиха вчера от пресцентъра на областната структура. В решението е записано, че членството на Топов се прекратява поради уронване престижа на партията и поведение, което е несъвместимо с ценностите и целите на ПП ГЕРБ, се казва в разпространеното от ГЕРБ прессъобщение до медиите, което публикуваме дословно.

„Хронологията на събитията и изявите на Филип Топов през последните две години показва дистанцирането му от политиката, която ГЕРБ провежда в община Смолян. Парадоксално беше, че през цялото време той се изказваше от името на ГЕРБ. В резултат на това поведение при едно крехко равновесие в Общинския съвет се създаде впечатление, че той целенасочено саботира работата на Общинския съвет и кмета. Няма как да се примирим с подобно поведение, още повече, че то се демонстрира от член на ГЕРБ“, заявява депутатът д-р Даниела Дариткова, която е и председател на общинската партийната структура в Смолян.

Според нея щом дадена личност смята, че е спечелила доверието на хората само с личните си качества, влизайки в местния парламент с партийна листа, в същото време руши нейния авторитет със своето поведение и изявления, това е основание партията също да се дистанцира от него, защото Филип Топов не се съобразява с колективните партийни решения.

„Да, може партийната политика да има дефекти, но колективното решение и колективната отговорност са много по-добър вариант от соловите изпълнения. Затова се стигна до предложение за изключване на Филип Топов от редиците на ПП ГЕРБ, въпреки че той е един от учредителите й, за да може, следвайки своята собствена политика, той да не се оправдава и да застава зад името на ПП ГЕРБ“, посочи д-р Дариткова.

Общинският лидер на ГЕРБ смята, че е въпрос на негово лично решение дали ще остане независим общински съветник, или ще напусне Общинския съвет.
„Достойно е второто решение. И ако той наистина е убеден, че само в лично качество е получил гласовете, с които е избран за общински съветник, нека поиска общественото доверие на предстоящите местни избори като независим кандидат“, добави тя.
Основните мотиви за прекратяване на членството му са няколко. Заради чести отсъствия от заседанията на ОбС във времето, в което е бил председател на групата на ГЕРБ в ОбС. Заради безпринципни конфронтации с председателя на ОбС във времето, в което начело ОбС беше Славка Каменова от ГЕРБ. Заради участието му със съветници от опозицията в задкулисен план за предсрочното прекратяване на правомощията й. Заради избора на нов председател на ОбС от БСП с неговия решаващ глас – подкрепа, заради която Топов публично премина разделителната линия между дясно и ляво в политическото пространство.

Той е отстранен от ГЕРБ и защото в продължение на две години защитава свои лични интереси, заради нелоялното му и некоректно отношение към съветниците от ГЕРБ и кмета на Смолян. Заради гласуванията му срещу принципни и важни за община Смолян предложения на кмета в екип с общинските съветници от опозицията, заради честите обиди, отправяни в лично качество към ръководството на община Смолян.“ – пише в прессъобщението.

От вас научавам, заяви изключеният Филип Топов, потърсен за коментар. За мен е странно, че ме изключват по медиите преди да ми връчат официално решението на Изпълнителната комисия, добави той. Все още Топов не е е запознат нито с текста на предложението за изключването му, нито с решението, нито с мотивите. Категорично ще обжалвам решението на Изпълнителната комисия, добави той. Според устава на партията решението за изключване подлежи на обжалване пред Контролната комисия, чието решение е окончателно.

Няма да напусна общинския съвет, заяви още Филип Топов. От цялата листа на ГЕРБ като изключим г-жа 14/14 – Анита Чолакова, която стана съветник благодарение на това, че мястото й в листата съвпадна с номера в бюлетината, аз имам най-много реални преференциални гласове – 270, добави той. Справката в протокола на Общинската избирателна комисия от изборите на 25 октомври 2015 г. потвърждава думите на Топов. Втори по преференции след Топов е Данчо Киряков с 225 гласа, настоящият зам.-областен управител Андриян Петров е станал съветник с 62 преференции, а председателят на групата Ангел Безергянов – с 48.

„За мен като юрист и гражданин на първо място трябва да стои законността.“ Така изключеният съветник обвиненията в нелоялност. Единствено мафията поставя на първо място лоялността, мотивира се той. „От цялото прессъобщение на подвластната на кмета Мелемов структура на ГЕРБ най-тревожно и неприемливо е твърдението, че с моя решаващ глас е бил избран нов председател на ОбС от БСП. Държа да напомня на обкръжението на Мелемов, което е узурпирало партия ГЕРБ в Смолян, че вотът е ТАЕН. Откъде знаят как съм гласувал, камери ли е имало в кабинката в сесийната зала, следени ли са били общинските съветници, белязани бюлетини ли е имало? Казвам най-тревожно, защото с това твърдение се погазва Конституцията.“ – обясни Топов.

„А най-нелепото твърдение е, че ме изключват и заради чести отсъствия от заседания на ОбС. Аз съм най-активният общински съветник в настоящия общински съвет, с най-много изказвания, с най-много питания, нямам нито едно отсъствие по неуважителни причини. Отсъствал съм само тогава, когато е трябвало да се явя пред съда по времето, когато е имало сесия.“ – каза още адвокатът. „Аз съм гласувал „против“ и съм се изказвал против докладни записки на кмета Николай Мелемов, когато те са били в явна колизия със закона. Не е нужно да изреждам всички случаи в тази посока, те са достояние на обществеността посредством вашата медия. Само ще напомня, че при гласуването на заемите, на програмата за финансово оздравяване на Общината, на бюджета, аз съм се съобразявал и мотивирал със становищата на министъра на финансите Владислав Горанов“, допълни той.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close