Advertisement
НОВИНИ

ГЕРБ и ДПС си поделят поравно общините в Смолянско

ГЕРБ и ДПС си поделят първенството в 10-те общини на Смолянска област поравно на проведените на 9 юни парламентарни избори. Това сочи анализът на данните от секционните избирателни комисии по общини.

С 11 702 бюлетини и 32.41% Движението за права и свободи се превърна в първата политическа сила в областта на шестите поред избори и за пръв път измести ГЕРБ от водещата позиция. Партията на Борисов обаче остава първа политическа сила в общините Смолян, Доспат, Чепеларе, Баните и Златоград, а ДПС побеждава в другите 5 общини – Борино, Девин, Мадан, Рудозем и Неделино. В община Неделино Движението за права и свободи за пръв път става водеща политическа сила от 1990 година насам.
Тези резултати не са неочаквани за политическите анализатори. Защото без изключение ГЕРБ и ДПС печелят само там, където управляват техни кметове. А това поставя въпроса отново за феодализацията на общините, за големината на контролирания вот и за нерегламентираното използване на публични ресурси от местната власт в полза на една или друга политическа партия.

Община Борино продължава да е най-големият бастион на ДПС, където печели 76.5% от гласовете, следвана от община Мадан с почти 70% и Рудозем с малко над 60%. Най-слабият резултат за ДПС е в Доспат – едва 5.5% и в Смолян, където движението печели 12%, но се класира на четвърто място след ГЕРБ, ПП-ДБ и „Възраждане“.

Най-високият резултат за ГЕРБ е в община Доспат – почти 73%, повече от два пъти по-висок резултат отколкото в другите общини, където партията на Борисов печели. В Баните за листата, водена от д-р Красимир Събев са гласували 37%, в Смолян – 32.7%, в Чепеларе 31.1%, в Златоград -25%. Най-слабият резултат за ГЕРБ е в община Борино – само 8.1%.

Коалицията ПП-ДБ, която загуби над 4300 гласа спрямо изборите през април 2023 година, успява да удържи втора позиция само в Смолян и Доспат, и то на значителна разлика от ГЕРБ. За ПП-ДБ в Смолян са гласували 13.8%, а в Доспат – 7.5%. В Златоград ПП-ДБ е трета политическа сила след ГЕРБ и ДПС, в Мадан – четвърта, след ДПС, ГЕРБ и БСП, а в Баните – пета след ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН.

ПП „Възраждане“, която също губи гласове в сравнение с 2023 г., успява да задържи третото си място в Смолян с 12.6% и Чепеларе – 12%. В Девин и Мадан партията на Костадинов е четвърта, в Баните и Доспат – шеста.

Новата парламентарна партия „Величие“, която вкара депутат от Смолян с 903 гласа (2.5%), печели голяма част от гласовете си в две общини – Смолян – 429 бюлетини и Чепеларе – 125.

Смолянският избирателен район има четири депутатски места. По един народен представител ще имат Коалиция ГЕРБ-СДС и партия „Величие“, а партия „Движение за права и свободи“ (ДПС) – двама депутати.

Водачът на листата Красимир Събев (ГЕРБ-СДС) отново е първенец по преференции – 3018. Роден е на 30.12.1968 г. в Мадан. Магистър по анестезиология и интензивно лечение, обществено здраве и здравен мениджмънт. Началник е на Отделението за анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) на Многопрофилната болница за активно лечение в Смолян. Бил е депутат в 44, 47, 48 и 49-ото Народно събрание, се посочва на сайта на ГЕРБ-Смолян.

 


Лариса Борисова Савова
– „Величие“ влиза в парламента, тъй като водачът на листата Кристиан Карабельов се отказа. Родена е на 27.05.1984 година в Чепеларе. Има висше образование – бакалавър по специалността „Приложна лингвистика“. Основател и собственик на издателска къща „Лара Инк“. До месец май 2024 година е работила като мениджър на полета и специалист по имиджа в авиокомпания „Емиратс“ в Дубай, ОАЕ.

Хайри Садъков – ДПС, е роден на 18.12.1970 година в град Златарица. По професия е икономист. Завършил е специалност „Стопанско управление“. Бил е депутат в 44, 45, 46, 47, 48 и 49 -ото Народно събрание.

 

 

 

 

Анджей Джандев – ДПС, е роден на 03.10.1996 година в село Старцево, община Златоград. Завършил е Технически университет – София. Бил е депутат в 48 и 49-ото Народно събрание.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!