Читателски

Георги Вулджев: Майка ми, ако имаше крилца, със сигурност щеше да прелети до другия тротоар

Георги Вулджев – синът на починалата след катастрофата до надлеза в Смолян Димитрина Вулджева, изпрати трогателно писмо до „Отзвук“ по повод вчерашното решение на Окръжния съд, с което 19-годишният Георги А. бе осъден на шест месеца пробация за катастрофата, след която загина 76-годишната смолянчанка. Публикуваме го без редакторска намеса.

Скъпи съграждани, с много болка ще Ви припомня, че преди малко повече от 1 година при нещастно стечение на обстоятелствата загубих майка си вследствие на ПТП под надлеза на болницата в Смолян. Както всички знаем, същият цяло лято беше в ремонт и един ден след катастрофата беше отворен. Още от първия ден след катастрофата се започна с лъжи и неправилно представяне на фактите и съвсем очаквано така свършва всичко след повече от година. Сега дойде времето да се разглеждат причините за този фатален инцидент.

И днес (21.01 – бел. ред.) според решението на Окръжен съд – Смолян извършителят – младо момче, „безгрешен“ член на обществото ни, беше осъден на шест месеца пробация. Иначе казано, ако сте млад шофьор, нямате опит и карате самонадеяно, надценявайки възможностите си, и видите възрастен човек на пътя, който не е на пешеходна пътека, ИМАТЕ право да го убиете без да се притеснявате за това!

За първи път видях дело, в което водещи бяха хипотезите и фантазиите на обвинението и защитата на обвиняемия, които си чуруликаха в един глас, като упорито се неглижираше единственият безспорен факт, че има смърт вследствие на катастрофа на пътя!

Г-н Пашалиев и г-н Симов, Вие омаловажите с хипотезите си това престъпление. Затова искам да вмъкна и моята още по правдоподобна хипотеза – “майка ми ако тогава имаше крилца то със сигурност щеше да прелети до другия тротоар” и нямаше да постави под риск психичното здраве на един млад и достоен човек „правилно“ изпреварил три коли съвсем, „адекватно“ на пътната обстановка, и ПРАВИЛНО НЕ СЕ съобразил с препятствието – пешеходец на пътя! Знам, че каквато и да беше присъдата, майка ми няма да се върне! Съчувствам на момчето и родителите му за това, което преживяват, и дано им се даде възможност да са по дълго заедно в живота си. Също знам, като шофьор и пешеходец, че ежедневно на пътя сме като на война, и единственото нещо, което ни дисциплинира, е страхът от закона и санкциите. Само че, ако сте възрастен и сте ПРИНУДЕН да пресечете на място, на което „няма нужда от пешеходна пътека“, знайте, че шофьорите имат право да ви убият, защото санкциите после са „козметични“. Достатъчно е е да си наемат адвокат, който иска да покаже колко е велик! Ще ви убие още няколко пъти със хипотезите си и накрая ще пропусне най важният факт – че все пак има починал след тази катастрофа!

Питам се по какъв начин с тази „присъда“ – шест месеца пробация, ще респектираме и дисциплинираме всички онези безсмъртни и недосегаеми гамени, с които се срещаме ежедневно? Остава ни само да се молим на Господ следващата жертва да не е отново наш роднина или самите ние, защото явно на правораздавателните органи в личен план такива неща не им се случват!

С уважение: Георги Вулджев

 

Advertisement
Back to top button
Close