Advertisement
НОВИНИ

Георги Милушев: Да имаме чист и приветлив за живеене град!

Уважаеми г-н Кмете,
уважаеми съграждани,
Обръщам се към Вас с една единствена молба – общо казано да почистим дома си и пространството около него, а общината – улици, площади и паркове, което сме го правили винаги преди големия християнски празник Великден.

Не откривам нито Америка, нито топлата вода, но не е лошо да се напомнят тези неща, защото са от голямо значение за облика на града.

Какво имам предвид:
Всички къщи, дворове и градини покрай улиците (и не само там) да се поддържат винаги в чист и приветлив вид.

Да се направи инспекция от специалисти, която да обходи всички улици и парцели покрай тях и връчи задължителни препоръки на стопаните как да поддържат облика на дома и двора.
Да се задължат всички собственици на магазини, пред които има засадени дървета с оградена периферия, същата да бъде засадена с цветя и тяхното поддържане, както и ежедневно почистване на тротоарите пред тях.
Отново да се въведе званието „Образцов дом“, което стимулира гражданите да поддържат дома и двора в красив, приличен вид.
Да се подновят горните плочи на шадравана в парк „Стар център“ с нови такива, с дебелина 6 см (евтината стока впоследствие излиза двойно по-скъпа). В центъра му може да се постави някоя фигура или символ на благоденствие, което ще обнови облика му.
В лошо състояние е районът под моста на Беклийца, както и не е добре поддържана чистотата около паметника на Орфей и Родопа. Районът под моста е толкова замърсен, че не търпи никакво отлагане неговото почистване и озеленяване. Не е по-добро и състоянието на района на бившата база „Слънце“ в Чилингирска махала. Собствениците на тези сгради трябва да бъдат задължени да поддържат чистота. Районът между улица „Туристическа“ – Муньова река – училище „Юрий Гагарин“ и ул. „Невястата“ е в много лошо състояние.

Съвсем изоставена и неподдържана е уличната мрежа, замърсени дворове, паднали постройки, мръсотия. Обстановка от 19-ти век. Тези жители също плащат данъци, граждани са на тази държава и трябва да живеят като всички нормални хора. Смолян не е само главна улица и Нов център. Ако тези и други изоставени райони не се дигнат на протест, за да бъдат забелязани, ще си останат в същото състояние.
Общината да назначи инспектор по чистотата, който ежедневно да обикаля града, особено крайните квартали. Да предупреждава и да дава наставления за поддържане на чистота, почистване на тротоарите от складирани дърва, дъски и други предмети, които освен, че пречат за свободното движение, но придават и лош вид на града, независимо център или краен район. Този инспектор да следи и за незаконни строителства.

Питам Общината защо позволява построяването на нови търговски обекти на плодородна земя, когато има построени такива – търговски център в нов център, които стоят неизползвани години наред. Докога ще стои незавършен този бетонен монумент пред болницата, грозящ града? Да се довърши или разруши.
За всички новостроящи се постройки в разрешителното трябва да съществува клауза „срок за въвеждане в експлоатация“ и след неспазване на този срок да плащат солени глоби.

Нека хвърлим поглед към културните събития. Общината по-обилно да афишира празнуване на официални празници чрез афиш-листовки, радио и телевизия, а не да разчита само на интернет! Не всички граждани притежават такъв.

Да се възстановят традиционните Орфееви празници на Смолянските езера! Това беше много престижен и специален празник за общината с национално присъствие.
Ежегодно или през година да се оранизира фестивал с песните на Радка Кушлева – най-значимата и известна, недостижима до сега родопска певица! С предложение да бъде кръстена улица на нейно име в района, където е живяла и автобусна спирка „Каптажа“ да носи нейното име.

Да се възстанови традиционният празник „Чурика“ на връх Карлък между Смолянска и Девинска община, който се честваше последната неделя от месец юли с надпяване и спортни игри!
Най-важното условие за уредбата на един град са указателните знаци – табели, наименования на улиците и номерата на къщите, които да упътват хората да намерят адреса, който търсят. За съжаление в голяма част от улиците такива знаци липсват. Това е задължение на общината и на гражданите да се снабдят с такива номера на къщите.

Уважаеми съграждани, разберете:
Общината не е слънце да огрява навсякъде. Нека ние – всички с доброволен труд да се включим в нейна помощ, за да имаме чист, приветлив и приятен за живеене град!
Георги Милушев

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!