Advertisement
ПОЛИТИКА

Ген. Атанас Атанасов: Няма да дадем корупционна амнистия на ГЕРБ

„В последния състав на Народното събрание Смолянският избирателен район имаше представител от „Демократична България“ в лицето на Зарко Маринов – местен човек, познат на хората. В краткия парламентарен живот на 47-то НС, Зарко Маринов показа пълна отдаденост, загриженост и целеустременост да направи нещо за региона. Смятам, че хората трябва да са забелязали това. Надявам се да го подкрепят отново, защото може да е полезен.

Advertisement

Имаме два изключително важни приоритета – повсеместна битка с корупцията на „Борисовата“ държава. И вторият – категорична евроатлантическа позиция с оглед на войната в Украйна. Не може да правим компромис нито с единия, нито с другия приоритет. Борисов се опитва да се „изпере“ през някакво управление, търси корупционна амнистия. Няма да му я дадем.“ Това заяви на пресконференция днес съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов

„Четворната коалиция бе създадена преди войната в Украйна в много сложно мнозинство и с основна цел да се сформира правителство, което да демонтира корумпираната държава. Войната доведе до предизвикателства, както в обществото, така и в коалицията. Имахме противоречие с поне един от нашите коалиционни партньори и сега призоваваме хората да излязат да гласуват, за да се сформира проатлантическо мнозинство, което по отношение на външно политическите приоритети да заеме категорична позиция за войната в Украйна. БСП могат да бъдат наш партньор, само ако заемат категорична позиция по отношения на войната. Не може Русия да ни е сложила в списъка на неприятелските държави, а БСП да заявява, че Русия ни е приятел. Войната промени живота ни в икономически аспект. Това е един от инструментите на Путин в опит да задуши икономически европейските страни, с цел да постигне победа, което най-вероятно няма да се случи. Като страна имаме интерес войната да приключи възможно най-бързо. А след изборите веднага новосформираното НС трябва да се заеме с приемането на годишния бюджет, който за съжаление ще бъде внесен от служебното правителство. Трябва да прегледаме много внимателно механизмите за увеличаване на приходите и намаляване на разходите. В такава екстремна ситуация не може да не подкрепим социалните плащания и средния и дребния бизнес, защото при тези високи цени на енергоносители ще се стигне до масови фалити. Основна задача при приемането на бюджета е да се предвидят такива буфери, които да не позволят да се срине икономиката. „Демократична България“ е била най-последователен, лоялен и предвидим партньор в бившата управленска коалиция. Тъй като сме политическа сила с по-дълга политическа култура, проблемите се опитвахме да решаваме на закрити врата, а не както ИТН. Но не можем да бъдем безкритични, ето един много важен въпрос – беше заложено, че ще работим за 35% съкращение на администрацията, а правителството на Кирил Петков не съкрати нито един чиновник, за да се оптимизира държавната администрация. Тези избори може да се разглеждат като прелюдия на местните, а ГЕРБ разполагат с 80 общински кмета в страната. Администрациите бяха окалинчени. Бяха назначавани поголовно хора, които нямат качества, но са послушни. През парламента, през реформаторска власт, трябва да обмислим дали не трябва да се лимитират мандатите на кметовете, защото местната власт се феодализира, има кметове, които са с по 4-5 мандата. Зарко Маринов е от активните народни представители за демократизиране на местното управление.“, добави ген. Атанасов

Трябва да се промени и механизмът на сектора за сигурност, тъй като сега Министерски съвет отговаря за сигурността и обществения ред в страната, а всички шефове на силови ведомства се назначават от президента. По думите му, така, подбрани хора назначени от служебното правителство, са съдействали не толкова забележимо за дискредитирането на правителството на Кирил Петков. Той заяви също, че по отношение на армията и МВР, трябва да се промени начинът на финансиране, тъй като сега например 90% от бюджета на МВР е за персонала и работят с допотопна техника.

10 години хората свикнаха, че няма контрол по пътищата. Сега как се връща това? Ужасен съм от това, което се случва по пътищата, хвърчат с 200 км в час и контрол няма върху това. Няма единен контрол, контролът върху автомобилния транспорт беше ликвидиран. Считам, че раздробяването на различните звена в държавата е деструктивно.

Зарко Маринов посочи, че е внесъл 11 законопроекта и два проекта за решения на НС. Смея да твърдя, че съм бил най-активния депутат от региона, заяви той. По отношение на въпросите ми като парламентарен контрол, те са десетки. Един от законопроектите, който внесох, беше за повече прозрачност на местната власт. В момента голяма част от решенията на общинските съвети се вземат анонимно и хората не знаят кой общински съветник как е гласувал. Възнамеряваме да внесем нов закон за местно самоуправление, защото голямото предизвикателство е, че са обезвластени регионите. Категорично трябва да бъде променен и механизмът за действие на държавата при бедствия и аварии, така че държавата да реагира по най-добрия и бърз начин. В момента е направена една система, общините да правят оценки колко са щетите и колко струват, предават ги на областния управител, той ги преглежда, праща ги в Комисията, тя заседава веднъж на два месеца и нещата се забавят във времето. Този проблем категорично трябва да бъде решен. Той коментира пропадналия участък край село Стойките при бедствието през декември м.г., като заяви, че там има извършен и скъп ремонт преди бедствието, за който трябва да има гаранции. Маринов заяви, че това, което са направили по време на управлението е да отпушат ремонтите по пътищата с плащането на 50% от средствата на фирмите, за да не оставят страната без строителство на пътища. И че най-ярките примери за корупция в държавата са в пътния сектор, където малките фирми са убити, а поръчките са за няколко големи фирми.

„В моята програма като водач на листата на Демократична България тук, основен акцент е предизвикателството, което стои пред страната ни като демографска криза. Този проблем е един от най-трудните за решаване, през последните десет години и се задълбочава. Според нас се задълбочава по една основна причина – прекомерна централизация през последните 10 години в трите правителства на Бойко Борисов. Той изгради един модел на управление, който лиши местните хора от вземането на решения и възможността да дават своите предложения как да се харчат общите пари. Повече от 10 години правим няколко първи копки на околовръстния път на Чепеларе, който не само да помогне на Чепеларе да се развие като курортен център, но и да облекчи пътя до Пловдив. Обещание за разширение на пътя Смолян – Пловдив имахме още от времето на Симеон Дянков. Той отдавна не е във властта, но това не се случи. Следващото нещо, което беше забавено по чисто политически причини от страна на ГЕРБ, е най-важният проект за Смолян, а именно СТЦ „Перелик“. Той не може да тръгне, тъй като ГЕРБ прие промени в Закона за горите, така че на заменени гори да не може да бъде променено предназначението им, и така не може да има никакъв строеж на лифтове. А заменените гори бяха основно между Община Смолян и държавата“, каза Маринов.

Той отбеляза и факта, че повече от 10 години, от времето на управлението на Станишев, се очаква да се реализира и топлопровод от Ерма река до Златоград, който така и не тръгна. „Не знам защо при избран изпълнител и сключени договори това не се случи. И не на последно място завършването на околовръстния път на Смолян през кв. Устово, което би дало възможност в града да бъде изграден бизнес инкубатор, и чрез който да се подкрепят старт ъп компании“, каза Маринов.

И призова: „Днес сме изправени като общество и държава пред избор дали да се измъкнем от блатото на корупцията и да започнем да решаваме икономическите проблеми на държавата, защото корупцията ни лишава от милиарди, те не отиват нито за млади хора, нито за пенсионери. След 2003 г. имахме много колебливи решения по отношения на ЕС и НАТО. Тази ни позиция ни доведе да бъдем най-бедните в ЕС. Проблемът се задълбочи при правителствата на Борисов, който управлява с ДПС зад гърба си. За него беше важно да усвоява европейските пари, но не възприе европейските ценности. Смятам, че страната ни може да тръгне напред, когато сме силен, ясен и предвидим партньор на западния свят, към който се стремим от самото начало. По-голямата част от живота ми мина в борба да станем „западна“ страна“, каза Маринов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button