Advertisement
ЛИЦА

Фотографът-полицай Ивайло Бурдев: В природата всичко е реално, не можеш да излъжеш обектива

Фотографията е изкуство, един мироглед и начин на изразяване, а не просто натискане на копчето на апарата. А какво намира един бивш полицай в това изкуство – намира равновесие от напрежението в реалния живот, намира спокойствие и най-важното – вижда истинското, неподправеното в хората и природата. Това сподели Ивайло Бурдев, който допреди няколко години ръководеше Районното управление на МВР в Златоград. „Фотографията ме спасява от злобата. И до ден днешен аз не мога да мразя, не мога да злобея”, допълва бившия полицай, който след 22 години като криминалист, продължава да запечатва моментите от живота.

Язовир „Златоград“ на залез слънце

Той обикновено снима състояния – на природата и на хората, но задължително без предварителни уговорки. Не крие, че природата му е любима тема за фотография, защото там всичко е реално, не можеш да излъжеш обектива, а и се чувства добре и отпочинал. „Когато бях полицай, снимането сред природата компенсираше стреса в работата и това успя да ме съхрани”, вмъква Бурдев.

Снимката „Стара Марта“, с която печели в първия конкурс, в който участва

„Това, което виждате от моите фотографии, е едно към едно с това, което аз съм видял. Използвам много малко фотошоп – само за корекция на светлината. Кадрите са реални, истински, така както аз съм видял момента”, разказва още бившият полицай. Преди самото снимане в природата задължително си прави план – какво точно ще се снима, за да може да се подбере правилната техника. Смята, че човек се ражда с това изкуство, но задължително трябва да го доразвива. От малък е харесвал фотографията, но започнал да вниква в тънкостите като студент в Минно-геоложкия университет. „Първите години може да правиш много снимки, но от тях да избереш само една или две. Но с течение на времето се научаваш къде да застанеш, да си набелязваш целите. И човек се научава да усеща. Например – кога есента ще е най-шарена, най-цветна. А това време трае около една седмица”, споделя златоградчанинът.

Обикаля самичък сред природата, защото, както казва, не всеки може да го изтърпи с постоянното спиране на колата, слизането, нагласянето на обектива и правенето на снимките.

Тази есен решил да снима района около Смолян. „Направих си една хубава обиколка Смолян – Пампорово – Стойките – Широка лъка. Получиха се много хубави кадри. Есента беше разкошна към Пампорово. Имах желанието да снимам Кайнадина, но слънцето беше много ниско. Реших да отида и по пътя за Рудозем през Фатово, където има невероятна природа. Опитах се да мина от там и се отказах заради дупките, много са“, със съжаление допълни Бурдев.

Малката Ива с коричката хляб, която ще бъде абитуриентка

Няма събитие в Златоград, което да не е запазено от обектива на фотографа-полицай. Негови снимки има на магнити, на календари. А двете самостоятелни изложби, които направи преди няколко години, са дарени на Община Златоград и красят фоайето на административната сграда в центъра на града.
„Хората, които снимам, са без предварителна подготовка, за да може снимката да стане жива, да покаже настроението. Една снимка – на хубава жена, предизвика доста коментари, защото тя беше с носия и със слънчеви очила. Коментиращите негодуваха, че тя е снимана с очила. Но много малко хора могат да стоят естествено пред обектива, когато ги предупредиш, че ги снимаш и всичко става неестествено. А при моите снимки хората не гледат в обектива, те просто са в техния си момент, в техния свят. Точно така се улавя настроението на хората – радост, тъга, любов…”, продължи да разказва майсторът на обектива и показва снимката на малката Ива, която държи в ръчичката си къшей хляб, а сега е 12-токласничка и с трепет очаква абитуриентския си бал.

Момичета от Старцево, които са любим обект за фотографите

Последната изложба на Ивайло Бурдев е през 2016 г. в Клуба на културните дейци в Смолян – „Златоград – един друг свят“. В нея той представя 50 фотоса на природата, хората и традициите в родния град. След толкова години зад обектива той вече е убеден, че когато постоянно снимаш, това се превръща в начин на живот.

„Това е един сърдитко, който вече е голям мъж“, с усмивка представя снимката си Ивайло Бурдев

Печелил е първа награда в конкурс за традициите в България през 2005 г. със снимката „Стара Марта” – прескачане на огън. А през 2015 г. се включва в конкурс на National Geographic… и също печели първа награда сред 2 500 участници.

Пред фотографа винаги е стояла дилемата дали да превърне фотографията в бизнес, или не. И още се двоуми, защото там където се намесят парите, изкуството загива.

Уловено настроение на Делювите празници през 2022 г.
Тази снимка на жената в носия и слънчеви очила предизвикала доста негативни коментари в социалната мрежа, но фотографът е убеден, че за да стане един кадър истински, трябва да се улови момента, а не да се нагласят обектите

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!