Фондация „Фридрих Науман“ представи „Черната книга“ в Смолян

695
Петя Дюлгерова представя четвъртото издание на "Черната книга на парвителственото разхищение" в Смолян

Фондация „Фридрих Науман“ представи в Държавния архив четвъртото издание на „Черната книга на правителственото разхищение“. В него са събрани 15 журналистически разследвания – с примери за пилеенето на парите на данъкоплатците през 2018 г. Сред разследванията, намерили място в книгата, е прахосването на милиони при строителството на язовир „Пловдивци“ с автор Зарко Маринов. Това е нагледен случай на недомислие и безхаберие на държавата – след 20-годишно строителство язовирът, планиран да снабдява с вода 40 000 деши, е все още неизползваем, защото няма построен водопровод до него, а старият е компрометиран.

„Черната книга“ бе представена Петя Дюлгерова и Ивайло Цонев – координатори за Югоизточна Европа на Фондацията за свободата „Фридрих Науман“, а организатор на събитието бе общественикът Анастас Барбов.

“Фондация „Фридрих Науман“ е създадена преди 60 години. Това, което правим в България, в основата си част, е политическо образование и политически консултации. С различни инструменти – консултации, конференции, отворени дискусии, публикации, се стремим да създадем по-висока информираност, по-висока чуваемост на определени теми. Работим с политически партии, с независими институции, университети, организации и др. С нас са и другите немски политически фондации „Конрад Аденауер“ и „Фридрих-Еберт“. С  множество публикации и филми всяка година пробуждаме все по-голям интерес“, представи накратко дейността на фондацията Ивайло Цонев.

Петя Дюлгерова и Ивайло Цонев на представянето на „Черната книга“ в залата на Държавен архив – Смолян.

„Черна книга на правителственото разхищение“ е един проектите, по които работи Фондация „Фридрих Науман“. Идеята се родила през 2013 г. по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Търсена е възможност как гражданите да бъдат по-активни, да търсят сметка от администрацията, от правителството за това по какъв начин се харчат техните пари. „Целта ни беше да накараме гражданите да се ядосат и в тези си търсения насреща бяха немският институт на германските данъкоплатци – неправителствена организация, която също издава „Черна книга на правителственото разхищение в Германия“. Това е книга, която всяка година съдържа сто случая, в които парите на данъкоплатците не са изхарчени по най-целесъобразния начин, не са усвоени по най-добрия начин. Търсейки методология и съвет от тях започнахме да издаваме „Черната книга“ в България. Свързахме се с различни разследващи журналисти, с които обсъдихме какво може да съдържа тя“, обясни Петя Дюлгерова. В изданието се поместват 15 случая, които да дават моментна снимка за годината – какво се случва в обществото. Сред тях са и такива, които касаят цялата страна – като АЕЦ „Белене“, БДЖ, но има и от отделни общини – Русе, Варна, Пловдив, Смолян и др. „Черната книга“ следи не само как се харчат парите на българския данъкоплатец. Както знаете много пари се харчат и по линия на европейските данъкоплатци.

Очакван бе интересът към „Черната книга“

„Случаите не са свързани единствено и само с корупция, а и с недомислие, безхаберие, незаинтересованост – например да се построи мост, където няма река. Темата за „Къщите за гости“ я публикувахме преди две години в „Черната книга“. В село близо до Дряново, например е построен огромен стадион, а там няма толкова граждани, които да го посетят. В момента там се пасат кози и крави. „Черната книга“ се изпраща всяка година на институциите, които са засегнати. Това е и нашият начин да сигнализираме гражданите и те да бъдат по-активни. Наясно сме, че е трудно за хората, които са ангажирани с това да си платят ипотеката, да напазаруват, да сготвят. Вярваме обаче, че с натрупвания това би ги накарало да се ядосат. В крайна сметка става въпрос за нашите пари, за възможността ни да живеем по-добре и децата да живеят по-добре“, каза още Дюлгерова

В представянето на „Черната книга на правителственото разхищение“ в Смолян се включиха политици, общественици и граждани на общината. „Може да си говорим много неща, имаме много примери от нашето ежедневие. Най-важното според мен е да крепим Зарко Маринов и екипа на вестник „Отзвук“. Това е единственият журналист , който може да носи с чест това наименование – журналист. Интересът е всички ние каквото чуем, колкото и да се опасяваме, имате мейла на вестник „Отзвук“ и гарантирам, че той ще го помести“, каза общинският съветник Филип Топов.

Бившият областен управител Димитър Кръстанов посочи, че дълго време са били опоненти с главния редактор на в. „Отзвук“ Зарко Маринов, но една от причините сега да гледат в една посока, е надеждата, че може нещо да се случи, да се промени, отривайки едно или друго, и търсейки отговорност на тези, които са „нагазили лука“. „Когато писахме Конституцията през 90-та година, ни се струваше, че ползвайки европейските стандарти за разделение на властите и принципи за тяхното взаимно възпиране и контрол, ще установим ред в държавата и нещата ще тръгнат в европейско русло. Оказа се, че са много по-сложни и принципът – който не е с мен е против мен, е силно заложен в примитивизма на хора, които участват в управлението на всички равнища. Формирането на гражданско общество, на средна класа, при нас се забави. Вторачихме се във второстепенни проблеми и в една жестока конфронтация – противопоставяне „всеки срещу всеки“. Този принцип е коренът на българските проблеми. За да се справим с това, с което вие сте се заели ще са нужни много усилия, една консолидация на интелигенцията – хора, които мислят, и които не действат първосигнално. Трябва да създадем условия суверенът да пита и да не го е страх. Това, което вие правите е изключително полезно за българската политическа действителност и за атмосферата, в която се развива нашата държава. На нас ни трябва опора“, допълни Кръстанов.

Елена Павлова

„Черната книга на правителственото разхищение“ за 2018 г. може да намерите ТУК!