ОБЩЕСТВО

Фондация „Фридрих Науман“ представи „Черната книга“ в Смолян

Фондация „Фридрих Науман“ представи в Държавния архив четвъртото издание на „Черната книга на правителственото разхищение“. В него са събрани 15 журналистически разследвания – с примери за пилеенето на парите на данъкоплатците през 2018 г. Сред разследванията, намерили място в книгата, е прахосването на милиони при строителството на язовир „Пловдивци“ с автор Зарко Маринов. Това е нагледен случай на недомислие и безхаберие на държавата – след 20-годишно строителство язовирът, планиран да снабдява с вода 40 000 деши, е все още неизползваем, защото няма построен водопровод до него, а старият е компрометиран.

„Черната книга“ бе представена Петя Дюлгерова и Ивайло Цонев – координатори за Югоизточна Европа на Фондацията за свободата „Фридрих Науман“, а организатор на събитието бе общественикът Анастас Барбов.

“Фондация „Фридрих Науман“ е създадена преди 60 години. Това, което правим в България, в основата си част, е политическо образование и политически консултации. С различни инструменти – консултации, конференции, отворени дискусии, публикации, се стремим да създадем по-висока информираност, по-висока чуваемост на определени теми. Работим с политически партии, с независими институции, университети, организации и др. С нас са и другите немски политически фондации „Конрад Аденауер“ и „Фридрих-Еберт“. С  множество публикации и филми всяка година пробуждаме все по-голям интерес“, представи накратко дейността на фондацията Ивайло Цонев.

Петя Дюлгерова и Ивайло Цонев на представянето на „Черната книга“ в залата на Държавен архив – Смолян.

„Черна книга на правителственото разхищение“ е един проектите, по които работи Фондация „Фридрих Науман“. Идеята се родила през 2013 г. по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Търсена е възможност как гражданите да бъдат по-активни, да търсят сметка от администрацията, от правителството за това по какъв начин се харчат техните пари. „Целта ни беше да накараме гражданите да се ядосат и в тези си търсения насреща бяха немският институт на германските данъкоплатци – неправителствена организация, която също издава „Черна книга на правителственото разхищение в Германия“. Това е книга, която всяка година съдържа сто случая, в които парите на данъкоплатците не са изхарчени по най-целесъобразния начин, не са усвоени по най-добрия начин. Търсейки методология и съвет от тях започнахме да издаваме „Черната книга“ в България. Свързахме се с различни разследващи журналисти, с които обсъдихме какво може да съдържа тя“, обясни Петя Дюлгерова. В изданието се поместват 15 случая, които да дават моментна снимка за годината – какво се случва в обществото. Сред тях са и такива, които касаят цялата страна – като АЕЦ „Белене“, БДЖ, но има и от отделни общини – Русе, Варна, Пловдив, Смолян и др. „Черната книга“ следи не само как се харчат парите на българския данъкоплатец. Както знаете много пари се харчат и по линия на европейските данъкоплатци.

Очакван бе интересът към „Черната книга“

„Случаите не са свързани единствено и само с корупция, а и с недомислие, безхаберие, незаинтересованост – например да се построи мост, където няма река. Темата за „Къщите за гости“ я публикувахме преди две години в „Черната книга“. В село близо до Дряново, например е построен огромен стадион, а там няма толкова граждани, които да го посетят. В момента там се пасат кози и крави. „Черната книга“ се изпраща всяка година на институциите, които са засегнати. Това е и нашият начин да сигнализираме гражданите и те да бъдат по-активни. Наясно сме, че е трудно за хората, които са ангажирани с това да си платят ипотеката, да напазаруват, да сготвят. Вярваме обаче, че с натрупвания това би ги накарало да се ядосат. В крайна сметка става въпрос за нашите пари, за възможността ни да живеем по-добре и децата да живеят по-добре“, каза още Дюлгерова

В представянето на „Черната книга на правителственото разхищение“ в Смолян се включиха политици, общественици и граждани на общината. „Може да си говорим много неща, имаме много примери от нашето ежедневие. Най-важното според мен е да крепим Зарко Маринов и екипа на вестник „Отзвук“. Това е единственият журналист , който може да носи с чест това наименование – журналист. Интересът е всички ние каквото чуем, колкото и да се опасяваме, имате мейла на вестник „Отзвук“ и гарантирам, че той ще го помести“, каза общинският съветник Филип Топов.

Бившият областен управител Димитър Кръстанов посочи, че дълго време са били опоненти с главния редактор на в. „Отзвук“ Зарко Маринов, но една от причините сега да гледат в една посока, е надеждата, че може нещо да се случи, да се промени, отривайки едно или друго, и търсейки отговорност на тези, които са „нагазили лука“. „Когато писахме Конституцията през 90-та година, ни се струваше, че ползвайки европейските стандарти за разделение на властите и принципи за тяхното взаимно възпиране и контрол, ще установим ред в държавата и нещата ще тръгнат в европейско русло. Оказа се, че са много по-сложни и принципът – който не е с мен е против мен, е силно заложен в примитивизма на хора, които участват в управлението на всички равнища. Формирането на гражданско общество, на средна класа, при нас се забави. Вторачихме се във второстепенни проблеми и в една жестока конфронтация – противопоставяне „всеки срещу всеки“. Този принцип е коренът на българските проблеми. За да се справим с това, с което вие сте се заели ще са нужни много усилия, една консолидация на интелигенцията – хора, които мислят, и които не действат първосигнално. Трябва да създадем условия суверенът да пита и да не го е страх. Това, което вие правите е изключително полезно за българската политическа действителност и за атмосферата, в която се развива нашата държава. На нас ни трябва опора“, допълни Кръстанов.

Елена Павлова

„Черната книга на правителственото разхищение“ за 2018 г. може да намерите ТУК!

Advertisement
Back to top button
Close