Местна власт

Фондация „Четири лапи“ може да реши проблема с безстопанствените кучета в Смолян, смята КРОС

Община Смолян е похарчила 60 000 лева, но видим резултат няма

„Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС) с тревога следи развитието на кризата с безстопанствените кучета на територията на общината. Последният случай с масовото отравяне на животни в кв. „Каптажа“ е само поредният епизод от нея и считаме, че трябва да се намери нов подход и решение на проблема.“

Това се казва в прессъобщение на местната коалиция, разпространено в петък.

Общинските съветници от КРОС от няколко месеца търсят рационално решение на проблема и са готови с конкретен пакет предложения, който ще внесат за обсъждане и приемане още на следващата Общинска сесия през декември.

„Ние ще настояваме ръководството на общината да изработи програма за справяне с проблема с безстопанствените кучета, каквито повече от 200 български общини вече имат и изпълняват успешно. Ще настояваме ръководството на общината да определи сграда извън населените зони, в която да се изгради с минимални средства приют за настаняване на кастрирани и обезпаразитени кучета до намиране на собственик или за доживотно отглеждане”, са думите на Кирил Хаджихристев, председател на КРОС, цитирани в съобщението до медиите.

„При срещите си с гражданите в кв. „Каптажа“ преди месец общинските съветници на КРОС поеха ангажимент да търсят решение на тази недопустима за 21 век ситуация. Жителите от жилищния квартал сигнализират редица пъти общинската администрация, но безрезултатно. А на последната среща с КРОС предоставят и подписка с настояване за незабавно решаване на проблема с безстопанствените кучета.“ – пише още в прессъобщението.

Общината Смолян е една от малкото в страната, която няма разработена целева програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета и предпочита да работи на парче, използвайки стари и вече отречени практики. За периода 2013-2017 г. Общината е похарчила близо 60 хиляди лева за отстраняване на проблема с безстопанствените кучета и той все още не намира своето ефективно решение, независимо от очакванията на гражданите.

„Ще поискаме общината да установи контакт с фондация „Четири лапи“, които ползват модерна методология и практика за разрешаване на този проблем”, заявява Кирил Хаджихристев.

Advertisement
Back to top button
Close
Close