ИнтервюПолитика

Филип Топов: Смутиха ме мълчанието и погледите, насочени в земята

Тандемът Мелемов – Ефри превърна точка „Разни” на отчетно-изборното събрание на ГЕРБ – Смолян, в „другарски съд”, смята общинският съветник

Г-н Топов, г-жа Дариткова заяви, че УС на ГЕРБ – Смолян, преди няколко месеца, по-точно през януари, е изпратила предложение до Изпълнителната комисия в София за Вашето изключване, но не пожела да каже по какви причини. Вие знаете ли защо искат да ви изключат?
Не мога да коментирам нещо, за което разбрах преди няколко дни. На 23.04.2018 година на общинското събрание по точка „Разни” д-р Дариткова, информира присъстващите за това обстоятелство, но не посочи причините. Аз не съм изслушван от ръководството, нито съм запознат с това предложение. То е било държано в тайна до онзи ден.
Преди това на 16.04.2018 година се проведе среща на г-н Цветан Цветанов с актива на ГЕРБ от област Смолян. На срещата, пред всички общински ръководители и кметове от областта, г-н Ангел Безергянов, председател на групата общински съветници от ГЕРБ – Смолян, заяви нещо от рода, че работата в общинския съвет в Смолян не върви, че аз създавам напрежение, че групата общински съветници от ГЕРБ го е упълномощила да сподели това становище и т. н. Г-н Цветанов ме покани да взема отношение, за да се чуе и „другата страна“, за което му благодаря. При опита да обясня как аз виждам проблема в общинския съвет бях прекъсван на няколко пъти от г-н Мелемов, от г-жа Дариткова и въпросът остана да се решава на общинското ни събрание. Дори г-н Цветанов заяви, че каквото приеме общинското събрание, Изпълнителната комисия ще го подкрепи. Затова се подготвих за изказване за проблемите на събранието на 23 април.

Как протече събранието на 23 април? Имаше ли дебат по Вашия казус?
На събранието присъстваха 58 души от общо 300 членове на ГЕРБ в общината. Дневният ред бе от 3 точки. Първата – отчет на дейността на общинската структура в Смолян за последните три години, втората – номинации за ново общинско ръководство и точка „Разни”. По първата точка разговорът бе стойностен. За първи път имаше анализ и писмен отчет. Втората точка бе добре организирано апаратно гласуване, с което се възпроизведе отново сегашното ръководство. А третата точка прерасна в „другарски съд” по комунистически тертип, организиран от тандема Мелемов – Ефри, активно подкрепен от „кръжеца” около тях, както се изразява във вестник „Уикенд” Кеворк Кеворкян?

„Другарски съд”? Защо мислите така?
По точка „Разни” нямаше изказвания и дебат. Аз започнах да чета изказването си, като на няколко пъти бях прекъсван от г-н Мелемов. До момента, в който г-н Ефрем Велинов – Ефри, се изправи като негова сянка и започна по един арогантен начин на висок тон да ме прекъсва. Бях направо шокиран, не от отношението на двамата към мен, а от тяхното явно неуважение към присъстващите в залата. Те са си присвоили правото да прекъсват всеки, чието изказване не харесват. За каква гласност, за каква прозрачност и чуваемост може да става дума! Пълна демагогия! По този начин явно целяха да „парират” дебата по фактите, които излагах. Защото това бяха факти, а не празни приказки. И да покажат какво го чака всеки, който посмее да коментира тези факти. Защото факти или трябва да се приемат, или да се оборят. Казвам да се оборят – отричането им не е достатъчно. Наблюдавах доволните погледите на една малка част от „кръжеца им”. И това не ме смути. Смути ме МЪЛЧАНИЕТО на останалите и техните погледи, насочени в земята. За да ги избавя от „неудобното положение” при евентуалното гласуване, както разпореди г-н Цветанов, им пожелах спорна работа и напуснах събранието. Това че ръководството на ГЕРБ не пожела да чуе какви са истинските причини работата в общинския съвет да не е на ниво, е ясно. Но те нямат право да ЗАБРАНЯВАТ изказвания на който и да е член на ГЕРБ. Тандемът Мелемов – Ефри лиши и останалите колеги от възможността да чуят какво мисли по тези въпроси един от учредителите на ГЕРБ. На тях им обещах, че ще могат да го прочетат.
Разбрах, че след моето напускане „кръжецът” е спретнал едно ръкопляскане, вероятно доволен от отстраняване на поредния им неудобен член на ГЕРБ. Не зная колко от тези колеги, които гледаха в земята, когато Ефри ме заклеймяваше, са ръкопляскали. Дано поне да са си задали въпроса: „Кой е следващият?” От много дълго време в общественото пространство виси и въпросът: „Кой е Ефри?” Защо този човек разполага с толкова голяма власт и в партията, и в Общината? Резонен е и другият въпрос: „Защо от 300 членове на ГЕРБ на събранието присъстваха само 58?

Зарко Маринов

 

Покажи още
Back to top button
Close
Close