НОВИНИТемида

„Евроинс“ бе осъдена да плати 350 хил. лв. обезщетение за убита на пешеходна пътека 27-годишна жена

350 хил. лева ще трябва да плати Застрахователно дружество „Евроинс“ за смъртта на 27-годишната Наталия Костадинова, блъсната при пресичане на пътя край Мадан. Решението на Окръжния съд в Смолян е от 11 май и подлежи на обжалване.

Младата жена от село Ловци бе ударена от микробус край миньорския град преди две години. След 14 дни в кома тя издъхна вследствие на получените травми.

Катастрофата стана на 5 юли 2018 г. към 10,40 часа. Наталия работила в аптека в миньорския град. Тръгнала да пресича пътното платно на няколко метра от пешеходната пътека след лека дясна крива, когато е ударена с лявата част на „Мерцедес МБ100Д“. От удара жената получила тежка черепно-мозъчна травма, кръвоизлив в мозъка и счупени шийни прешлени. Първоначално й е била оказана помощ в МБАЛ – Мадан, после в смолянската болница, след което е транспортирана в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, където и умира.

По случая бе образувано досъдебно производство. До внасяне на обвинителен акт в съда обаче не се стигна. На 13 август 2019 г. Окръжна прокуратура прекрати разследването, поради смъртта на 68-годишния шофьор на микробуса.

Делото срещу застрахователната компания е образувано от родителите и брата на починалата млада жена. В исковите си молби те посочват, че преживяват изключително тежко смъртта на своята дъщеря и сестра. Между тях съществувала силна връзка и взаимна привързаност, чувство за обич, уважение и подкрепа. „Най-голямата мъка и непреодолима загуба е загубата на дете, която няма да можем никога да преживеем“, казват почернените близки.

Пешеходката пресичала пътното платно до пешеходната пътека. Снимка: Стела Куклева

От „Евроинс“ оспориха иска с мотив, че за инцидента вина има и починалата Наталия. Според застрахователя микробусът се е движел със съобразена скорост, шифьорът нямал възможност за реакция и можело да се приеме, че основна вина за настъпилото произшествие имала пешеходката, която изскочила внезапно на пътното платно.

Според автотехническата експертиза причината за катастрофата е несъобразената скорост на „Мерцедес“-а. Скоростта му преди удара е била 73,40 км/ч., а в момента на удара – 55 км/ч. Водачът е имал пряка видимост към пешеходната пътека и пешеходката, която се е намирала в началото й. Шофьорът е можел да предприеме действия по спиране и пропускане. Тя също е можела да забележи автомобила, посочва вещото лице.

Според Окръжния съд безспорно са установени и болките и страданията, претърпени от родителите и братя на Наталия Костадинова. „Несъмнено е, че загубата на дете е сред факторите, които са общопризнати като най-силен източник на стрес, с голяма интензивност и продължителност на болките и страданията, поради близката емоционална връзка между родител и дете“, посочва в решението си председателят на съда Любен Хаджииванов.

Застрахователната компания бе осъдена да плати по 150 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди на родителите и 50 000 лв. на братя на починалата жена.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close