Темида

Евгений Василев се връща в системата на МВР

ВАС отмени заповедта за дисциплинарно уволнение на бившия шеф на полицията в Смолян

Върховният административен съд отмени окончателно заповедта за дисциплинарното уволнение на бившия шеф на полицията в Смолян Евгений Василев. Обратът се случи след молба на Василев делото да бъде преразгледано отново.

С решение от 13 март т. г. седемчленен състав на ВАС отмени решението на петчленен състав, с което бе потвърдена заповедта за уволнението му. Причината е посочено ново обстоятелство от Евгений Василев, което му станало известно след влизане в сила на министерския акт.

Експолицейският шеф посочил пред ВАС, че късно разбрал за прокурорско постановление, с което се отказва образуване на досъдебно производство срещу него за извършено престъпление по служба. Това е и основният мотив на седемчленния състав да отмени влезлия в сила акт и да върне делото за ново разглеждане.

На 2 август върховните магистрати постановиха своя окончателен акт и отмениха дисциплинарното уволнение. Причината е, че при налагане на дисциплинарното уволнение е нарушен законът, като не са посочени нито конкретните служебни задължения, които не са били изпълнени от Василев, нито служебните правомощия, които не е спазил.

Евгений Василев бе уволнен през декември 2014 г. за извършени тежки дисциплинарни нарушения. В преписката срещу него дисциплинарната комисия е описала част от прегрешенията, сред които са превишаване с власт, контакти с криминално проявено лице, намеса в личния живот на служители на дирекцията, придружени със заплахи. Най-тежкото от тях е разпореждането да не бъде съставян акт на шофьора на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. На 14 септември 2014 г. кандидатът за депутат от ДПС пътувал в партийния „Мерцедес” заедно с областния лидер Салих Аршински. Групата бързала да отиде в Чепинци на предизборна среща. В Търън катаджиите спрели автомобила за превишена скорост, но акт така и не бил съставен.

Карадайъ и Аршински пред полицията в Смолян. Снимка: Пресцентър на ДПС

За политическо влияние над шефа на полицията Евгени Василев бе посочено и прессъобщение на ДПС от октомври 2014 г. Съобщението гласеше: „Вчера избраният за депутат от ДПС в Смолянския регион в 43-то Народно събрание Мустафа Карадайъ, заедно с областният лидер на ДПС Салих Аршински проведоха среща с шефа на ОД на МВР – Смолян главен инспектор Евгени Василев. Целта бе, да се запознаят лично как протича разследването, относно побоя на семейство Димитрови от банското село Гълъбово.“

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close