НОВИНИ

Елена Якимова и невидимият свят на родопчани

Само свободен човек може да се докосне до незримата същност на всеки, който е освободил  духа си и в сънищата си сънува летежа на птица и песен от Родопа  планина.

Това е посланието в четвъртата книга на журналистката Елена Якимова под заглавие „Да докоснеш невидимото”, или да докоснеш красотата. А красотата се крие във всяка душа, която е приела човешкия облик и силата на родопският корен от цветето безсмъртниче – китката на Орфей, който слиза чак в ада, за да търси любимата си. Книгата ”Да докоснеш невидимото” е плод на трийсетгодишния труд на журналистката, в която е подбрала свои репортажи, интервюта и кратки литературни студии – за хора и събития, случили се в град Девин и Девинско.

На фона на озлоблението, което от трийсет години се носи в т. н. новонастъпила демокрация – интервютата на Елена Якимова са като балсам за живите хора от Девин, но и за тези, които са си отишли от този свят, но са оставили резка в паметта ни. В далечното пространство на духа сякаш чувам интервюто с Бай Диньо Дурев в ефира на Радио Девин, а после се понася красивата родопска песен ”Девойко мари хубава”. Някъде от висините на слушам интервюто на кларнетиста виртуоз  Иво Папазов – Ибряма, който казва на Елена Якимова: ”Любовта не е тъжна, само прави хората тъжни, защото е неизпълнима”… После виртуозът Венци Такев засвирва на девинци на цигулка и се ражда полифонията на самородния талант цигулар, който изрече в ефира на своя предколеден концерт в Девин: ”Да не умрем от истината”… След поети, писатели, художници, певци и инструменталисти авторката стига до първия учител на Девин, за да ангажира вниманието на шляещите се деца от улиците, за да влязат в училище.

Истории, истории – все за хората на Девин и Девинско – така е подходила Елена Якимова без да поправя миналото, без да пудри кривините. Хронологично тя е пресъздала образи на личности от Девинско, за да състави един литературен свят, или по-скоро алманах за девинските хора.

Повече от сто са героите в тази книга – учители, писатели и поети, историци, певци и инструменталисти. Описала е кметовете от новото време. Авторката е съумяла да подбере от стотиците интервюта, разкази с очеркови натюрели – една малка част от написаното във вестниците и изказаното в ефира на Радио Девин. Чрез притчи и приказки освобождава състоянието на духа към онази светлина, от която се вижда незримото, невидимото за окото. А незримото е същественото за човешката същност. Така Екзюпери чрез „Малкият принц” докосна невидимия свят на невидимото в човека, а с това и красотата на човешкото съществувание, защото малцина виждат човешката душа, камо ли да я докоснат.

А Елена Якимова ни изпрати своите ефирни послания, които утре ще служат на бъдещото поколение от Девинско като летопис. И същевременно докосна невидимия свят на родопчани.

Емил Енчев

Advertisement
Back to top button
Close
Close