НОВИНИ

Елена Хайтова и Елица Гигова участваха в тържествена вечер, посветена на 100-годишнината на Хайтов

На 15.10.2019 г. от 18 ч. в читалище „Николай Хайтов“ в София се състоя тържествена вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов.

Писателката Елена Хайтова представи книгата си „Орли от пламък“ за големите творци Николай Хайтов и Никола Гигов. Художничката Елица Гигова, внучка на Николай Хайтов и дъщеря на Никола Гигов, показа живописната си изложба „Родопският свят на Николай Хайтов“, открита от проф. Станислав Памукчиев – секретар на секция „Живопис“ към СБХ.

Портрет на Николай Хайтов Художник: Елица Гигова

Показани бяха и илюстрации по „Диви разкази“ и „Шумки от габър“, както и част от инсталацията „Душата на леса“, която представлява рисувани листа от родното село на писателя – Яврово, от Елица и нейни възпитаници от ПУ „Паисий Хилендарски“ и СУ „Св. Климент Охридски“. Събитието бе посетено от много почитатели и приятели на известните творци.

Специален поздравителен адрес до Елена Хайтова и Елица Гигова изпрати президентът Румен Радев, който бе прочетен от г-жа Ирина Гъркова – съветник по култура, духовно развитие и национална идентичност на президента.

Художник: Елица Гигова

 

Advertisement
Back to top button
Close
Close