Криминални

Екстрадират родопчанин, замесен в източване на банкови карти в Испания

Мъж от чепеларското село Проглед е уличен, че е част от организирана престъпна група в Испания, научи „Отзвук”. 36-годишният Александър Бошнаков е задържан на територията на България в края на май. Тогава ГДБОП извършват в дома му претърсване и изземване на лаптоп и телефон.

Акцията по залавянето на Александър е заради получена в страната ни Европейска заповед за арест. Мъжът е обвинен в извършване на три престъпления в Испания и други европейски държави. Освен участието му в организирана престъпна група иберийските власти установяват още две престъпления – монтиране на скиминг устройства и пране на пари на териториите на няколко европейски държави.

Advertisement

Александър Бошнаков е с наложена мярка „задържане под стража“, която бе потвърдена в четвъртък от Пловдивския апелативен съд. На следващия ден той бе докаран с белезници в Съдебната палата в Смолян по делото, образувано за издадената срещу него Европейска заповед за арест. Съдебното заседание приключи за по-малко от половин час. А решението на магистратите е, че се допуска изпълнение на Европейската заповед за арест.  По делото не се разгледа има или няма вина младият мъж, извършил ли е или не престъпление в Испания. Единственото, което бе на дневен ред, е отговаря ли заповедта на всички законови изисквания. Разбра се, че тя е издадена от Централния следствен съд на Кралство Испания и получена в България по Шенгенската информационна система. В бандата за източване на банкомати участват и други българи.

След кратка пледоария зам.-окръжният прокурор Недко Симов излезе със становище да се допусне изпълнението на заповедта. Защитникът на Бошнаков адв. Василев от София пък посочи, че има допуснати редица нарушения. В заповедта не са описани ясно времето, мястото и други детайли. Досъдебното производство пък е от 2014, а деянията, за които Александър е обвинен, са станали през март-април 2016 г. Липсвали и доказателства за престъпна дейност.

„Искам да откажете да ме екстрадират. Нямам нищо общо с това, в което ме обвиняват. Притеснявам се”, каза пред съда Александър Бошнаков. Той обясни, че всичко му дошло като гръм от ясно небе. „Не знам въобще какво се случва. Надявам се ГДБОП да са си свършили работата и да има някакъв резултат, от който да е ясно, че аз нямам нищо общо с това нещо”, допълни младият мъж. Той няма да обжалва решението на Окръжния съд, защото иска всичко бързо да приключи и да не гние по българските арести. Очаква се Александър да бъде екстрадиран в Испания до десетина дни.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close