Advertisement
НОВИНИ

Едва 7,42% или 10 357 души са ваксинираните срещу Covid-19 от Смолянска област

От началото на ваксинационния процес до 31 май са поставени 17 777 дози ваксини и са обхванати 10 357 лица, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. При 7 557 лица ваксинационния процес е приключен, което представлява 7,42% от населението на областта. По този показател Смолян е на десето място в страната. Възрастовото разпределение на ваксинираните лица показва, че най-голям е дял имат лицата във възрастовата група между 60-69 години-31%. Това показват данните на РЗИ – Смолян, които бяха представени днес на работна среща при областния управител, на която присъстваха представители на общините и държавни институции. Срещата е по инициатива на РЗИ-Смолян във връзка с нуждата от повишаване на осведомеността на гражданите за ваксините срещу COVID-19 и разширяване имунизационния обхват на населението в област Смолян.

„Към момента има достатъчно ваксини от всички видове. Каналите за ваксиниране са много, във всяка болница, както и в РЗИ, но идеята е да се получи информация, чрез кметове и кметски наместници, дори и до най-малките населени места, че РЗИ могат на място, след предварително изготвен график, да извършат ваксинация. Всички знаем, че ваксинирането е доброволен акт и никой на сила няма да кара някой да бъде ваксиниран, но една разяснителна кампания ще бъде полезна. Всеки повод за събиране на повече хора трябва да бъде използван за разяснителна кампания сред населението“, каза областният управител Стефан Сабрутев.

Интензивна имунизационна  дейност извършва кабинетът на РЗИ, където са приложени 3 146 ваксини.  Организират се и зелени коридори, като има наличност от всички предлагани ваксини. Най-много са поставените ваксини в общините Смолян, Златоград, Неделино и Чепеларе. Значително по-малък интерес се регистрира в общините Доспат, Рудозем и Мадан. Въпреки достатъчното налични и достъпни ваксини се забелязва спад при ваксинацията. През месец април поставените дози са 2 919, а през месец май -2 172. В тази връзка от РЗИ предложиха на кметовете и институциите да бъдат предприети допълнителни мерки за ускоряване темповете на обхващане на населението ваксини.

„Наличието на антитела не е противопоказание за ваксиниране, защото препоръката на националния ваксинационен щаб е, че можеш да се ваксинираш три месеца след боледуването“, каза д-р Сийка Чернева.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!