Advertisement
IN MEMORIAM

Една година без кмета Милен Белчев, когото винаги ще помнят в Баните

Днес, 30 ноември, се навършва една година от смъртта на кмета на община Баните Милен Белчев, един от сърцатите и себераздаващи се хора, които познавах. Коронавирусът го повали само месец след като ни отне и неговия не по-малко човечен и енергичен брат Невен. Двамата близнаци са родени минути един след друг на 17.03.1957 г. в село Оряховец. Невен бе кмет на родното си село в продължение на 22 години до 2019 г., когато се отказа от балотажа, за да даде път на по-младия си съперник Карамфил Шуменски.

Милен Белчев (вдясно) приема в кабинета си своя брат-близнак и кмет на село Оряховец Невен Белчев

Най-големият капитал на община Баните са хората, казваше Милен. Защото в този край хората са съхранили традициите и човещината. Той обичаше да се занимава с обществени дела. Преди да стане кмет на община Баните през 2015 година бе 12 години общински съветник.

Милен имаше най-важните качества за един кмет – умението и опита да управлява хора и финансови средства. А община Баните, въпреки своите природни дадености, никак не е лесна за управление – втора по големина по територия в Смолянска област, но една от най-бедните, с много на брой и откъснати населени места, встрани от транспортните коридори и с най-лошите пътища.

В първия си мандат Белчев успя да намали драстично дълговете на местната администрация. Опитът му в частния строителен бизнес и висшето му икономическо образование си казаха думата. Вече придобил опит и самочувствие, той влезе през 2019 г. във втория си мандат с опит, знания и енергия. Успя да асфалтира десетки улици, да изгради нов център на село Баните за 2 милиона лева, да докара питейна вода от село Стърница до Баните с нов външен водопровод от 14 километра за 5 милиона и 600 хиляди лева, с нов водоем в село Оряховец, да санира петте детски градини в селата Гълъбово, Баните, Оряховец, Давидково и Загражден.

Обновеният център на село Баните – гордостта на Милен Белчев като кмет

Асфалтът е показател дали един кмет е работил, смяташе Милен Белчев. Може би защото първата му специалност бе строителен техник и в продължение на 8 години бе директор нa БKC – Баните. За съжаление, борбеният, енергичен и отдаден на своите избиратели мъж в разцвета на силите си, бе победен от коварния Covid-19. За нас остава построеното от него и примерът му как политиците да работят в полза на обществото. Пример, който ще следвам и аз, с гордост, че съм роден в селото на Милен Белчев – Оряховец.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button